TW
0

La situació de Menorca en el mapa li dóna una importància bàsica com a lloc de pas d'aus migratòries

Susana Mora Humbert
Maó
Com ja és habitual de l'època estival, la gavina es prepara per migrar a una de les seves terres preferides en aquesta temporada: la nostra illa.
Menorca té una importància fonamental com a lloc de pas d'aus migratòries. En estar situada enmig del Mediterrani occidental, en equidistància entre Europa i Àfrica, les aus recalen en els seus illots per agafar alè en el seu camí o per refugiar-se en cas de temporal.
De fet, tots estem acostumats des de ben petits a conviure amb aquestes aus al llarg de les nostres vacances estiuenques, doncs les mateixes són un referent per a Menorca, especialment les gavines. El problema radica pel que sembla, en que des de fa més o manco una dècada, el nombre d'aquestes aus migratòries ha augmentat notablement, arribant a convertir-se en el que els especialistes denominen una "espècie superabundant". Segons apunten els ornitòlegs, les gavines arriben a proliferar-se en excés degut a la seva natura adaptable, oportunista i gregària que els permet viure en els hàbitats modificats per l'home. De fet qualcunes espècies de gavina han experimentat un important increment demogràfic que ha creat problemes de diversos tipus entre els que cal citar: la colonització de les ciutats costeres, la depredació sobre els animals silvestres, els danys a l'agricultura, la flora i la vegetació, les colisions amb aeronaus i la transmissió d'enfermetats. De totes maneres cal apuntar que només en alguns casos és necessari adoptar mesures de control.
Dit això i tenint en compte que recentment va ser notícia el pròxim tancament de l'abocador de Son Reus, del que segons apunten els científics es derivarà una migració massiva de gavines a Menorca, des del Xoc hem pensat que donada la repercussió que està tenint enguany l'arribada d'aquestes aus a la nostra illa hauríem de dedicar unes línies a conèixer-les millor.
Què són les gavines?
Les gavines són aus incloses en la família Laridae. Es relacionen estretament amb els gaviotins de la família Sternidae, i tenen cert parentesc amb les aus camesllargues. La majoria de gavines pertanyen al gènere Larus.
Són en general aus grans, típicament de coloració gris o blanca, i sovint amb senyals negres en el cap i les ales. Tenen becs robusts bastant llargs.
La majoria de les gavines, particularment les espècies de Larus, són carnívores o detrívores (prenen el menjar viu o el recullen dels fems) en la seva dieta s'inclouen els crancs i els peixos petits.
Les gavines són les espècies típicament costeres marines o costeres de llacs i llacunes interiors, voladores de grans distàncies. Les espècies de major tamany triguen fins a quatre anys per aconseguir el plumatge adult ple, però als dos anys la majoria de les espècies de gavines petites, tenen plumatge adult.
Són aus llestes i intel·ligents, posseeixen complexes mètodes de comunicació i una estructura social molt desenvolupada. Certes espècies exhibeixen conductes complexes.
Els ornitòlegs classifiquen les gavines en dos subgrups: les gavines de cap blanc i grans i les gavines d'ales menors. La hibridació entre les espècies de gavina és bastant freqüent, tot i que depenen de les espècies involucrades.
Amb tot això, ja que el superàvit de gavines és una realitat amb la que de moment ens toca conviure, des del nostre suplement us convidem a que com a mínim procureu gaudir de la seva companyia i aprofiteu per aprendre un poc més sobre el món animal amb elles.