TW
0

Aporta les claus i els consells per aconseguir una bona fotografia des de la vessant més artística

FITXA Som llicenciada en Belles Arts, crítica d'art i duc la direcció de les revistes "La Fotografía Actual-Digital" i "La Fotografía Social". He realitzat ponències en jornades professionals, festivals, trobades, escoles i universitats sempre contemplant la fotografia des de la vessant més artística. A l'Illa els aficionats me coneixen per haver impartit un dels tallers de 'Menorca a la Vista'. La trobada m'ha permès descobrir un poc més la vostra illa, de la qual he quedat meravellada.

Laura Bañón
Ciutadella

Com valora el fet que un foto club com el de Ferreries sigui l'impulsor d'una trobada nacional de fotògrafs que va per la segona edició?
Molt positiu. És un esforç molt gran. Els organitzadors són persones que han de combinar la seva feina amb l'afecció per la fotografia. Tampoc es dediquen a organitzar esdeveniments. Per tant el mèrit és triple i, sobretot, si ens atenem a l'excel·lent resultat de la trobada.
Vostè que coneix el món de la fotografia, hi ha molts foto clubs en actiu com el de Ferreries?
N'hi ha. El que passa és que amb l'arribada de la digital, la fotografia s'ha tornat individualista. No obstant això, l'interès pel coneixement de la tècnica digital ha esdevingut un nou motiu d'unió dels col·lectius fotogràfics per aprendre i millorar.
Els participants de Menorca a la Vista van quedar impactats amb la crítica artística que els va fer personalment de les seves fotografies. Quin és el secret per aconseguir una bona imatge?
La comunicació! Per exemple, pots saber escriure bé, però si no saps comunicar, el missatge no arriba al lector. El mateix passa amb la fotografia. El fotògraf ha de saber transmetre les sensacions que ha tingut en el moment de captar les imatges i aplicar la tècnica i depurar-la.
Un consell bàsic...
El primer, s'ha de fotografiar allò que te fa esgarrifar la pell, que te comunica alguna cosa, algun sentiment. Ara bé, aplicar la tècnica és important. Algunes imatges tenen força o són atractives, però l'enquadrament no és correcte. Si es corregeix, la imatge pot guanyar en comunicació.
Es pot conèixer a través de l'anàlisi d'una foto la personalitat de l'autor?
Sí, definitivament. Quan llegeixes una novel·la identifiques l'autor per la forma d'escriure. Per exemple, les fotografies de José María Mellado són inconfusibles. Tothom parla dels núvols de Mellado. Cada fotògraf o autor té un toc personal i diferencial. El caràcter es pot arribar a conèixer a través de la foto o el que el fotògraf vulgui donar a conèixer de si mateix.
Com podem interpretar una fotografia?
S'han de tenir en compte tots els elements que composen la foto. Primer, ha de comunicar alguna cosa. Una bona foto és aquella que quan la veus has de tornar a girar la mirada per tornar-la a veure sense saber per què. Requereix que l'espectador quedi impactat amb la imatge i que no se n'oblidi. Cada fotografia precisa d'una interpretació a part.
Vostè creu en el tòpic que una imatge val més que mil paraules?
Sí, però evidentment si es tracta d'una bona imatge que pugui comunicar. En el moment en què es necessita la paraula per explicar una imatge, ja no és tan bona. Una altra cosa és donar un títol a una foto per orientar l'espectador. La imatge ha d'explicar una història per si sola.
Com es pot aconseguir una imatge artística?
Primer ha de convèncer el propi autor. No la veurà igual amb un estat anímic eufòric o trist. Un consell és que l'autor es senti a gust amb la foto i que els coneixements tècnics estiguin aplicats i ben aplicats. Qualsevol imatge pot ser artística en el moment que té expressivitat. El fotògraf el que ha de fer és reinterpretar la realitat, amb un enquadrament o un punt de vista diferent. Ha de cercar allò inèdit del que tothom pot veure. Com a artista, el fotògraf ha de donar el seu toc personal.
En quin moment es troba la fotografia després del "boom" digital?
El fotògraf s'està readaptant a les noves tècniques. Encara es fan comparatives entre la fotografia analògica i digital. Hi ha una bona creació, però els bons fotògrafs analògics tenen dificultat per donar el pas al sistema digital. Ara per ara hi ha una sobreproducció i una saturació d'imatges al mercat. Amb les càmeres digitals tothom es considera fotògraf. Hi ha una barreja dels que ja eren fotògrafs i dels que han pujat al carro. En el futur, només destacaran els que tenguin alguna cosa a aportar i a dir en el món de la fotografia.
Quin tipus o estil de fotografia s'imposa?
A nivell europeu unes fotos molt fredes. El retrat amb estètica actual és una petita tendència que sobresurt, però no vol dir que siguin bones fotos. La gent imita tendències.
A Menorca sobresurt la fotografia de natura o de paisatge, què n'opina?
Existeix la limitació geogràfica, però a l'Illa no només es poden fotografiar paisatges. Es pot treballar, per exemple, el paisatge urbà. Sí entenc que quan tens el mar a prop estira molt. És una visió que atreu. Quan estàs envoltat d'un entorn natural com el vostre es pot entendre fàcilment que a Menorca destaqui la fotografia de paisatge i natura. És un recurs fàcil perquè teniu la bellesa al costat.