TW
0

El mes de maig és el mes per excel·lència per a la celebració de baptismes, bodes i comunions

Susana Mora Humbert
Maó
El mes de maig que tanquem aquesta setmana, és des de sempre el mes per excel·lencia per a la celebració de baptismes, bodes i comunions. Des del Xoc hem pensat que molts dels nostres lectors hauran festejat enguany la seva Primera Comunió, pel que hem pensat en dedicar aquest petit espai del nostre suplement a explicar en què consisteix aquesta, fent així un humil homenatge a tots aquells que ja heu combregat o combregueu al llarg d'aquest mes i donant a conèixer més sobre la mateixa a aquells que per cultura o creença no n'estiguin familiaritzats.
Preparació
La Primera Comunió és la celebració catòlica que commemora el primer cop que un dels seus fidels rep el sagrament de l'Eucaristia. Generalment els que celebren la seva primera comunió, són infants d'entre set i quinze anys, tot i que és posible celebrar-se també per a qualsevol membre de l'Església Catòlica, sempre i quan hagi rebut el baptisme. Per rebre la primera comunió és necessari passar per un curs de catequesi. La durada d'aquest curs pot variar, però generalment és d'un any. Al llarg d'aquest curs els catequistes ensenyen als fillets i filletes els principals preceptes de l'església, així com les oracions bàsiques de la mateixa: el Parenostre, l'Ave Maria i el Credo. Acabat el curs els catòlics han de rebre el sagrament de la reconciliació (anomenat també confessió o penitència), doncs segons la litúrgia catòlica només aquells que han confessat els seus pecats i que com a tal estan lliures dels mateixos poden participar en l'Eucaristia. Un cop emplenats els requisits es procedeix a celebrar la primera comunió amb una missa on els que han estat preparats per a combregar, reben el cos (l'hòstia) i la sang (el vi per consagrar) de Crist. La missa d'una primera comunió es celebra en un ambient solemne, que es diferencia d'una missa comú en que aquesta està dedicada especial i exclusivament al nen que rep a Jesucrist per primer cop.
Primera Comunió
La cerimònia s'inicia quan el capellà surt de l'atri de l'església i pronuncia unes paraules de benvinguda per al nen, entrant els dos en el temple en processó amb els acòlits, que aquests dies poden ser els germans, cosins o amics del protagonista. Aquesta entrada és símbol de l'acollida que tot el Poble de Déu, representat pels amics i parents, li dóna al nen com a membre de l'església que a partir d'aquest dia participarà més estretament en la vida, creixement i enfortiment del Cos Místic de Crist.Al front de l'Assemblea estaran els pares i els padrins del nen que romandran al seu costat al llarg de tota la cerimònia, ja que ells van ésser els que l'introduïren a la vida cristiana del baptisme, feren les promeses baptismals en el seu nom i es comprometeren a educar-lo en la fe i ajudar-lo sempre en el seu camí cap a la santedat. El sacerdot explica el contingut de les lectures i el significat del sagrament que el nen està a punt de rebre i ho fa en un llenguatge accessible per al nen, dirigint-se a ell pel seu nom i parlant-li de les seves realitats com a fill, germà, amic i estudiant. En l'acabar l'homilia, el nen es posarà de peu junt als seus pares i padrins i es portarà a terme la renovació de promeses del Baptisme. Seguidament es donaran l'oració dels fidels, el credo, l'ofertori, la consagració i finalment el moment culminant de la comunió la qual serà tancada amba la benedicció final que en aquesta cerimònia adquireix una solemnitat especial.
És així doncs com els cristians celebrem la renovació dels nostres vots baptismals, celebració que acaba normalment amb un banquet en el que familiars i amics es reuneixen per celebrarja més distesament l'ocasió. Des del Xoc donem l'enhorabona a tots aquells que feu o hageu fet la vostra Primera Comunió enguany!