TW
0

El sol és beneficiós per a la pell i la salut, ara bé, hem d'aprendre a fer ús de les adequades precaucions

Susana Mora Humbert
Maó
Estem ja a les portes de l'estiu que, amb la seva arribada, ens porta els potents rajos de sol propis de la temporada a Menorca.
Tots hem sentit el refrany castellà "de hasta el 40 de mayo no te quites el sayo", refrany que, sembla ser, aquest any, pot aplicar-se amb més fonament que mai, doncs trobant-nos ja en data de 4 de juny, tenim encara dies i nits fresquetes. Ara bé, el 40 de maig es compleix ja la setmana que ve, pel que el moment de guardar jaquetes, samarretes de màniga llarga, pantalons fins als tormells... i de gaudir dels dies de sol i calor a la platja s'apropa.
Amb això no cal dir que, tots compartim la premissa de que els dies assolellats són meravellosos i de que el sol és beneficiós per a la pell i la salut, ara bé, per tal de poder gaudir al màxim del mateix hem d'aprendre a fer ús de les adequades precaucions, especialment en els més menuts. I és que, a més de les possibles cremades solars, el dany que el sol pot produir sobre la pell s'acumula al llarg de tota la vida i és el factor clau en el desenvolupament del càncer de pell. Per aquest motiu s'han de prendre precaucions lògiques que, iniciades a la infància, han de practicar-se de manera rutinària durant tota la vida.
Des del Xoc, hem volgut aprofitar aquestes línies per donar-vos quatre consells al respecte, ajudant-vos així a gaudir de l'estiu que teniu per endavant i que ben aviat començareu a degustar amb l'inici de les vostres preuades vacances.
Per a protegir-se del sol...
Direm per començar, que els especialistes apunten com a primera premissa la de la indumentària fresca. D'aquesta manera, els mateixos recomanen vestir-nos amb roba lleugera que cobreixi, especialment en el cas dels nadons de menys de 6 mesos, braços i cames. És més, en el cas d'aquests infants més menuts, s'aconsella fins i tot la no exposició al sol dels mateixos al llarg de l'estiu o com a mínim en les hores punteres -tals com les compreses entre el migdia i les primeres hores de la tarda-. L'horari d'exposició al sol és important per a tots, i per això, és bàsic mirar de programar la nostra activitat fora de casa -la de petits i grans- d'hora pel matí o bé a darrera hora de la tarda. Assenyalen també que el nas, els llavis i les orelles són les parts més susceptibles de cremar-se, per això hem de protegir-les millor amb gorres, gorrets i viseres que també protegeixin els ulls de la intensitat del sol. A l'hora de passejar és recomanable fer-ho per l'ombra, i tot i així en el cas dels nadons és aconsellable emprar un parasol en el cotxet. Tot i aquestes recomanacions, no hem d'oblidar-nos de la indispensable crema protectora, doncs fins i tot en dies ennuvulats, quan aquests siguin calurosos, cal fer ús de la mateixa, doncs els rajos de sol són presents igual a l'atmosfera.
Si apliquem tots aquests consells i als mateixos els hi afegim els detalls de beure molta d'aigua i begudes amb sucre en hores puntes, i de menjar aliments rics en aigua (tals com fruites, verdures i vegetals), que ens ajudin a mantenir una correcta hidratació del nostre cos fins i tot en els moments de més calor de l'estiu, tindrem la fòrmula perfecta per a gaudir d'unes vacances perfectes, presumint d'un preciós bronzejat, i fruint del sol a la platja però evitant les desagradables cremades i insolacions pròpies de la temporada.
Provem doncs de posar-los en ús ja des d'avui i especialment a partir de la setmana que ve, ja que el 40 de maig se'ns apropa vertiginosament!!!!