TW
0

Reflexions al voltant del llibre publicat per Vivienne Westwood:"Active Resistance to Propaganda. The Vivienne Westwood Opus"

PATRÍCIA FONT MARBÁN
Vivienne Westwood és una dissenyadora de moda que és considerada la responsable de l'estètica associada al punk i al new age. Cap els anys 70 tenia una botiga de roba a Londres que es deia Sex i juntament amb el seu company Malcolm McLaren van estar directament involucrats amb els Sex Pistols -de fet, McLaren va ser el seu mànager- i el naixement del moviment punk al Regne Unit. L'estètica punk va començar després del primer concert dels Sex Pistols on la banda va lluir dissenys de la parella Westwood-McLaren, que incloïen elements del bondage (pràctica estètico-eròtica on les parelles es lliguen amb cordes, cadenes...), elements fetitxistes, imperdibles (agafats de l'estètica de Richard Hell, personalitat important a l'escena punk novaiorquesa), cadenes, etc... i el característic cabell en punta, entre d'altres. És curiós tot açò perquè els Sex Pistols, un referent punk amb una component antiso­cial important, té al seu darrere una estructura de màrqueting digna d'estudi. L'estètica punk, tot i semblar descuidada, és fruit d'una dissenyadora.
Edició limitada
Vos explic tot açò perquè la senyora Westwood acaba de publicarActive Resistance to Propaganda. The Vivienne Westwood Opus, llibre aquest d'unes dimensions considerables: 90 cm per 64 cm i pesa 25 kg!! (de butxaca no és, açò ens ha quedat molt clar...). Es presenta en una edició limitada de 900 exemplars, numerats, amb 9 portades diferents (100 exemplars per cada portada). Consta de 196 pàgines on s'alternen 97 polaroids amb el text d'Active Resistance to Propaganda, que és el manifest creatiu de Westwood, en el que trobem personatges com Pinotxo, l'Alícia de Lewis Carroll i Aristòtil debatent sobre el paper de la imatge, l'art i la propaganda en la societat de consum. Segons Westwood, la cultura i l'art són el millor antídot de la propaganda. Enfront de la simplificació de la realitat que suposa la propaganda, la cultura ens torna a situar davant la complexitat del món.
Una altra de les curiositats d'aquest llibre són les fotografies fetes amb una de les poques polaroids 50 x 60 que existeixen al món. De fet, a Europa només n'hi ha una i és a Praga. Les dimensions d'aquesta càmera són enormes també: fa 152 cm. d'alçada i pesa 107 kg. Es va desenvolupar per fotografiar obres d'art i tapissos, i empra un rodet de pel·lícula continu en comptes de fulles separades. El negatiu és destruït en el procés, per la qual cosa cada obra és una obra d'art única. A més a més, els líquids de revelar produeixen un efecte pictòric a la vora de la imatge que fa que aquestes fotografies siguin encara més úniques i especials. Les polaroids que apareixen a l'obra de Westwood són a tamany original en blanc i negre, color i sèpia, apareixen familiars i amics com Kate Moss, Naomi Campbell, Bob Geldof, Jerry Hall, Helena Bonham Carter...

Active Resistance to Propagandaval entre £ 1.400 i £ 2.100, depenent de la portada triada. Una d'elles llueix orgullosa el lema "I am expensiv" (sic) remetent a la concepció de l'art com objecte de luxe. El contingut d'aquest llibre-objecte es pot veure a The Vivienne Westwood Opus. També des de la web http://www.activeresistance.co.uk es pot accedir als texts d'Active Resistance to Propagandai fins i tot els pots descarregar en pdf en diferents idiomes.
Vull acabar amb un petit fragment del començament de l'obra avui comentada, on la senyora Westwood fa un al·legat del perquè ha escrit aquest manifest:
"We have a choice: to become more cultivated, and therefore more human; - or by not choosing, to be the destructive and self-destroying animal, the victim of our own cleverness (To be or not to be)". [Tenim una opció: ésser més cultivat, i per tant, més humà; o podem no triar, ésser l'animal destructiu i autodestructiu, víctima de la nostra pròpia intel·ligència (Ser o no ser)].