TW
0

Bellesa i experimentació del primer autor català que captivà els col·leccionistes estrangers

RAQUEL MARQUÉS
Maó
Marià Fortuny és el primer gravador català que entrà a les carpetes dels grans col·leccionistes internacionals i en els gabinets d'estampes de més categoria. I en la història del gravat espanyol ningú abans d'ell ocupa un lloc eminent, llevat de Goya i Ribera". Les paraules de la catedràtica de la Universitat de Barcelona, Rosa Vives i Piqué, retracten a un Fortuny d'èxit, a qui rere un acurat procés creatiu aconseguí, entre d'altres coses, ser el primer pintor espanyol que en el segle XIX tingué en vida fama internacional.
Trenta-cinc gravats i un dibuix composen la col·lecció de l'artista vuitcentista instal·lada a la Sala de Cultura "Sa Nostra" de Maó que romandrà oberta al públic fins a final de mes. Després de visitar Eivissa i Ciutadella, i com a precedent cultural a les Balears, la mostra té la particularitat de presentar el darrer gravat de Fortuny que s'ha descobert. Segons el comissari Enric Juncosa, les obres posen de manifest aspectes tan interessants com la influència temàtica i estilística de Francisco de Goya, la predilecció pels temes orientals, el virtuosisme amb els detalls, el domini en la gradació dels blancs i negres o l'esperit d'experimentació. A més a més, compta amb l'exposició d'un gravat inèdit fins ara i sense catalogar, l'aiguafort "Àrab amb gel·laba i turbant a cavall", del que també es presenta una prova de feina amb retocs amb tinta i llapis, sense marges.
Els personatges són majoria a l'obra gravada de Marià Fortuny i Marsal (Reus, 1838-Roma, 1874). Sense oblidar la seva categoria com a dibuixant i pintor, de la manera de fer del gravador de moda cal remarcar que era ell mateix qui gravava les seves planxes i feia les proves d'estat. Sorprèn una captivadora minuciositat del detall. Una iconografia pròpia amb la que estira a l'espectador a compartir cada escena. Moments íntims de família o sentiments com el dol o l'amor s'ajunten amb la bellesa del paisatges o de l'ofici, com el del ferrer, el mulater o la meravellosa obra "El botànic".
Val la pena entretenir-se en cada composició. Disfrutar no sols del resultat final, sinó també de les proves amb les que aquest autor de reconeixement internacional (a França, Itàlia i Espanya) arriba a cloure una producció de qualitat que avui ofereix als menorquins una possibilitat de luxe per apropar-se al món del gravat.