Imatge del cartell d?aquesta mostra (Sergio Vargas)

TW
0

Sa Nostra i els Photobloggers de l'Illa exposen el lligam interactiu entre fotògraf, obra i espectador

RAQUEL MARQUÉS
Maó
El salt de la fórmula química més tradicional -la de la pel·lícula de tota la vida- cap a un cop de "click" ha permès al fotògraf una experimentació lliure sustentada en les noves tecnologies.
Som a un món canviant. Ara, centenars de les nostres instantànies tenen cabuda a petites targetes de memòria. És per açò que molts defensen que les càmeres digitals han desbancat la manera de fer analògica. Altres, però, s'estimen més preservar el romanticisme de l'objectiu de sempre. Així i tot, el que és ben cert és que avui qui no aprofita els avantatges del tractament d'imatge que posa a l'abast el popularphotoshopés perquè no vol.
En aquest sentit, duu les fotos de les bitàcoles personals als espais culturals com el que són, una obra d'art viva, és un dels reptes de l'Obra Social Sa Nostra que en col·laboració amb els membres de l'Associació de Photobloggers de Menorca exposa a l'Illa el camí més interactiu que lliga fotògraf, imatge i espectador.
"Menorca en Photoblog" recull tota l'essència de més de cent imatges en paper per a compartir. Una exposició que s'inaugurarà el proper 4 de juliol a la Sala de Cultura Sa Nostra de Maó i que romandrà oberta al públic fins al dia 1 d'agost per, després, itinerar a Ciutadella entre el 6 d'agost i el 9 de setembre, a la sala del carrer de Santa Clara.
"El fenomenphotoblogha revolucionat l'estètica fotogràfica, s'ha recuperat la fotografia social, la que conta històries..., ja no es parla només del record personal, sinó també del record per a compartir", senyala Juan Elorduy, responsable de la Fundació Cultural Sa Nostra a Menorca.
El món es mou. Internet és l'eina que fusiona els aspectes comunicatius amb les inquietuds artístiques d'un grup d'una trentena de socis que per a Elorduy "són tot un exemple de vitalitat". "Ja m'agradaria que els escriptors o els artistes plàstics s'ajuntessin en un projecte comú", afegeix. I és precisament aquest projecte, el d'una col·lecció d'instantànies distribuïdes per temàtica (paisatges, esports, festes, emocions...), des del que també es vol fer una menció especial a l'ànima que ajudà a impulsar el moviment a l'Illa, Sergio Vargas. Un fotògraf que signa el cartell de la mostra i que actualment resideix al Japó, i amb el qual s'intentarà fer una connexió ambwebcamdes de l'Illa. "A més de les fotos en paper, s'habilitarà un ordinador amb Internet perquè la gent pugui navegar pels diferents blogs dels membres de l'associació i veure així el seu treball", apunta Elorduy. També hi haurà el que s'anomenarà "El blog de l'exposició", que consistirà en una pantalla gegant per fer una passada audiovisual d'imatges i per alhora "no desvirtuar el format delphotoblog".
La iniciativa de Sa Nostra no clou, però, amb aquesta mostra, ja que un altre objectiu, segons avançà el responsable de la Fundació Cultural, és difondre aquest fenomen en xarxa i vincular-lo amb el projecte expositiu en els diferents centres escolars de Menorca.
www.photobloggersmenorca.org

El que has de saber
Què és un photoblog?
nÉs una pàgina web interactiva personal
on es publiquen fotografies amb certa regularitat.
Els visitants poden escriure comentaris
sobre la imatge.
Com funciona?
nEl propietari del blog escull una foto,
la puja al servidor d'Internet, escriu el títol
i el text i queda publicada la foto. La data
de publicació es registra automàticament. Qualsevol
persona pot visitar-lo, veure les fotos i escriure comentaris...
Filosofia
nPer a molts és una forma de mostrar les seves
fotografies, compartir els coneixements, rebre consells,
créixer com a fotògraf...
L' Associació
nPhotobloggers de Menorca va sorgir arran de
les inquietuds de diversos internautes decidits a treballar
en favor de la fotografia.