TW
0

Xavier Jansana i Paca Florit comparteixen energia i formes sensuals a la galeria Artara de Maó

RAQUEL MARQUÉS
Maó
La vida és art, i l'art és llibertat. Quan ambdues, vida i llibertat, lliguen amb creativitat sorgeix la millor manera d'expressar les nostres inquietuds i emocions envers el nostre món. Precisament, si tingués que donar nom a les exposicions que Paca Florit i Xavier Jansana ofereixen a la galeria Artara de Maó, xerraria del volum i de l'escenificació d'un món. Un univers que cadascú representa a la seva manera i que atreu l'espectador en voler compartir l'energia en format de formes sensuals fetes color, en el cas de la pintora de Ciutadella; i amb el batec de la pedra viva del marès que torna art en les mans de Jansana.
La senzillesa aparent dels elements amb què Paca Florit crea les seves prou conegudes històries pictòriques amaga tota una evolució desenvolupada en el gravat i l'acrílic damunt fusta. Obres d'enguany i 2007 composen majoritàriament una col·lecció per viure que sempre sorprèn. Joies treballades l'any passat com "Abraçant el decorat"; o gravats com "Casa amb jardí de mar", o "Casa amb jardí de vespre" deixen palès el seu domini en la composició cromàtica.
"Transformar el marès" és el títol escollit per Jansana per tal de mostrar al públic la seva riquesa en la interpretació d'un material natural prou conegut a Menorca i, pel que senyala, hi té un gran respecte. L'autor intervé a la pedra fins aconseguir canviar la seva duresa per la suavitat d'un seguit d'escultures amb les que representa el tors femení, un bicèfal, un cargol... Reconeix que tot esdevé de l'observació de la natura "perquè en definitiva les formes ja existeixen i el que fem nosaltres és reinterpretar-la. Lo nou és la manera en què mirem les coses", afirma.
La seqüència de còdols en arenisca gris, sediment calcari, sediment d'arenisca negra o arenisca vermella amb vetes, entre d'altres, evidencien el domini d'expressió de l'artista que canvia la identitat del marès per un volum lleuger i ondulant. Li interessa la duresa i la seva resistència, el domini tècnic... Procés que aquesta vegada ha treballat a Menorca, una Illa que el fascina i amb la que el català té una relació més intensa des de fa 8 anys. El seu art és del tot lloable quan demostra que la mà de l'home pot aconseguir, amb l'experiència del mestre, una interacció única i especial amb la que ens apropa a un origen natural comú.
Pinturas de Paca Florit, hasta el día 22. Hasta el 29, "Transformar el marès", de Xavier Jansana. Galería Artara de Maó.