TW
0

Lluís Vergés
Maó
'Moxtilla vermella a Sant Joan', la història tràgica de dos joves que es coneixen a les festes de Ciutadella va guanyar el 'XVII Premi Illa de Menorca de Narració Curta' i ara encapçala el llibre que reuneix les dotze millors narracions que es van presentar al concurs que anualment convoquen la Fundació Sa Nostra, el Consell insular i Editorial Menorca per incentivar la creació literària i celebrar la festa del Dia del Llibre.
L'edició del llibre és un premi per als autors seleccionats però també per als lectors menorquins que tenen així l'oportunitat de conèixer l'obra de persones properes a ells que no es dediquen professionalment a la literatura però que escriuen per afició.
El professor de Llengua i Literatura Juan Luis Hernández ens recorda en el pròleg que la lectura ens permet viure les vides d'altres i això és precisament el que obtenim després de llegir 'Motxilla vermella a Sant Joan', de Josep Florit Gomila i els onze relats finalistes'.
En la seva primera incursió com a narrador Josep Florit Gomila (Maó, 1960) ens conta l'emotiva història de na Clara una jove catalana, d'avantpassats menorquins que viu les seves primeres festes de Sant Joan un cop s'ha llicenciat en periodisme i ve a treballar a 'Menorca' a l'estiu com a becària. La seva primera entrevista és amb un jove que li parla de les festes de Ciutadella i pel qui de seguida se sent atreta.
Escrita amb llenguatge intimista ,'La porta del temps' de Miquel Pasqual Garcias (Mallorca, 1954) és el segon premi i ens porta al camp de Mallorca de la primera meitat del segle passat, per viure els destins de na Catalina i en Miquel, una parella de collidors d'oliva.
A 'Secrets dins d'un mirall', Pau Seguí Pons (Sant Lluís, 1990), guanyador per segona vegada de la Menció al millor relat d'un autor menor de 25 anys, coneixem el dietari d'un avi que malalt d'Alzheimer vol contar al seu net un sorprenent episodi de la Guerra Civil.
'Cuentos de una apátrida', d'Anne Branton (Inglaterra, 1948), conta la història d'una anglesa que com ella, vingué a viure a Menorca quan Cala en Porter encara no havia estat urbanitzada. També està situada en el passat 'El revell torna ullastre' en la que Marc Seguí Pons (Es Castell, 1938) relata una història del camp menorquí.
'El fill odiat', de Teresa García Petrus (Maó) parla dels motius per als quals una mare pot odiar al nen que porta a les entranyes. Per la seva part, Maria José León Moll (Maó, 1981) dibuixa a 'Converses i facècies' les animades reunions per fer un cafè d'un grup de cinc veteranes amigues.
Cristina Mora Núñez descriu a 'Sense títol' el cas d'un jove que s'obsessiona amb una dona que veu sortir d'una exposició d'art. 'Karim un conte d'integració en tres actes', de Josep Oliver Gener explica el destí d'en Karim,un nen de vuit anys que viu a la ciutat d'Essaouira, al Marroc. Francesc Pons Sans a 'La soledat i un dia' retrata a un jove que s'ha tornat presoner de les rutines quotidianes. 'Un Ángel caigut del cel', d'Olivia Vidal Florit ens fa viure la història d'una noia drogaddicta i un home que va gat.
Per tancar aquest breu resum elegiré la deliciosa narració 'La traducción' d'Isabel Hernández Janicke (Barcelona, 1967) que ens il·lustra sobre el poder de les paraules.

Motxilla vermella a Sant Joan
autors: Josep Florit Gomila i onze autors més
génere: Relat breu
editorial: Menorca
edició: Maó, 2008
pàgines: 127
preu: 7 euros