TW
0

Lluís Vergés
Maó
Un publicista canadenc especialista en el disseny de llibres, i guanyador de diversos guardons en aquest camp, és l'autor d'una breu història d'amor que ha sorprès molts lectors nord-americans per la seva emotivitat i tendresa. Amb 'El final de l'alfabet', el seu debut literari, CS Richardson ha aconseguit guanyar el premi 'Book Sense' que concedeix l'Associació de Llibreters Independents dels Estats Units.
Els protagonistes d'aquesta novel·la són l'Ambrose Zephyr, un publicista d'èxit, i la seva dona, Zipper, directora literària de la tercera revista de moda més llegida a Anglaterra. La parella viu en una casa adossada d'estil victorià, plena de llibres i porta més o menys una vida corrent. Però el dia que l'Ambrose fa cinquanta anys, li diagnostiquen una malaltia d'origen inexplicable sense cura coneguda en un futur previsible. El matarà en cosa d'un mes, dia més o dia menys.
Davant aquesta terrible notícia, la parella decideix gaudir de la vida tot el que pugui aprofitant el darrer mes de vida d'ell. Els dos fan una llista de la A a la Z de totes aquelles ciutats, pobles e indrets que volen visitar per tal de tenir un pla per cada dia. L'Ambrose i la Zipper s'embarquen en un extraordinari viatge que els farà retornar als paisatges que els van fer feliços a la seva joventut a altres llocs que volen conèixer.
Amsterdam, Berlín, Chartres, Deauville, la torre Eiffel, i Florència són les primeres escales d'aquest viatge esgotador que té com a darrer destí Zanzibar i en darrer terme els espera la mort.
La novel·la ens conta no sols el viatge dels dos feliços amants sinó també els records i evocacions d'algunes experiències en comú.
La parella es va conèixer a París. Richardson relata amb tot detall l'encontre que va ser si fa no fa de la següent manera: Un jove Ambrose Zephyr és a mig camí de la seva passejada habitual per la capital francesa. En ple Marais, un aiguat de primavera l'obliga a busca recer a l'entrada d'una llibreria de vell. S'hi arrauleix, la gavardina li regalima sobre les sabates i mira el cel tot demanant un respir. No veu la noia que s'aproxima a la porta pel seu darrera. Una jove Zipper Ashkenazi (en un descans d'un rodatge publicitari) està comprant un llibre de cuina com a record del seu primer viatge a París. A la porta es ensopega amb el noi i demana que la disculpi. Un Ambrose sorprès es gira i mira amb els ulls perduts la noia. La Zipper espera i tot seguit comença a obrir el paraigua. L'Ambrose continua mirant-la, fent cas omís del temps, les sabates, el paraigua. El noi surt al carrer i deixa passar la dona. Es disculpa en l'anglès més educat que sap. S'hauria tret el barret, si n'hagués dut cap. La pluja referma i el jove mira embadalit com la noia desapareix sota el paraigua. Mentre la Zipper salta per eludir un toll, es gira cap al noi i desvia la mirada. Ell somriu, en haver-la enxampat. Ella s'esfuma per una cantonada i riu per sota el nas en pensar en les sabates fetes malbé del jove anglès i els seus cabells xops.
Escrita amb estil planer i capítols breus, 'El final de l'alfabet' ens fa acompanyar aquest matrimoni feliç en el seu darrer i singular viatge tan geogràfic com emocional.

El final de l'alfabet
autor: CS Richardson
gènere: Novel·la
editorial: Columna
edició: Barcelona, 2008
traducció: Alexandre Gombau
pàgines: 119
preu: 10,90 euros