TW
0

PATRÍCIA FONT MARBÁN
Ja sé que el que us vaig a dir ara ja s'ha dit moltes vegades, i que no és nou, però no puc evitar fer la reflexió: vivim cada vegada més en una societat com la que preconitzà Orwell a 1984. Quan una societat obvia la presumpció d'innocència és que hi ha quelcom que falla. Tot això us ho dic perquè acabo de llegir una notícia que m'ha deixat freda: el govern dels Estats Units permet als seus agents de duana retenir i copiar informació personal (dels ordinadors portàtils) sense necessitat de tenir indicis o dubtes sobre la persona que estan registrant, i és igual si ha participat o té intenció de fer-ho en qualsevol acte delictiu, segons s'ha sabut després de la desclassificació d'una sèrie de directives internes. L'article en qüestió es titula "Innocents sense copyright" i això, una vegada més, vulnera els principis bàsics de qualsevol ésser humà. Amics i amigues, ja ho sabeu, primerament, sou culpables. La innocència ja es demostrarà més endavant, quan t'hagin deixat sense privadesa. És, com diu Shirin Sinnar, advocada de l'associació pro drets humans Asian Law Cactus: "Però ara els agents de frontera poden examinar els pensaments i les vides de persones comunes, sense tenir cap tipus de sospita". Alerta quan el nostre pensament pot ser envaït!
Això s'ha de sumar a l'altra gran directiva del cànon dels productes digitals, clar, i és que tothom que es compra un CD és per copiar música i pel·lícules, no pas per fer còpies dels teus escrits, dels teus treballs, dels teus dissenys... Nooooo! La gent no és gens creativa i necessita copiar més enllà dels seus propis interessos... En fi.
Per sort, de tant en tant, també llegim notícies al respecte que ens donen una mica d'ànims (emperò, aquestes bones noves no acostumen a arribar dels Estats Units) com que l'Audiència Nacional de Barcelona porta el cànon digital al Tribunal de les Comunitats Europees ja que no té clar com es deu interpretar dit cànon. A més, plantegen altres qüestions a Europa, com si el concepte de compensació "implica una harmonització" (si ha de ser igual en tots els països) i si s'ha d'aplicar només en aquells equips i materials amb els quals sembli que es van a realitzar còpies privades. A més a més, l'Audiència es demana si el cànon és equitatiu en el cas de les empreses/administracions que "clarament adquireixen els aparells i suports de reproducció per a finalitats alienes a la còpia privada".
I després, es queixen de la manca de confiança en el sistema, es queixen que la gent no s'implica, que no vota... No sé ben bé quin tipus de societat estem construint entre tots...