TW
0

FÀTIMA ANGLADA
Els contes ens ensenyen a creure en els somnis perquè es facin realitat, desenvolupen la imaginació, amplien el nostre vocabulari i ens enriqueixen el món intern. Imagina't que tot això es multiplica amb cada conte que llegim i imagina també que tot això es desdibuixa pel fet d'imposar la lectura.
El foment de la lectura té com a objectiu fer de la lectura un hàbit, una oportunitat per a ensenyar a creure en aquests somnis. Els llibres anomenats d'inici, on s'aprenen les primeres històries i les seves possibles combinacions, ajuden a exercitar la destresa lectora i a incloure el llibre dins la quotidianitat per a fer-la més entretinguda i perquè no?: sorprenent!
Quan encara no es té l'hàbit de llegir, el fet d'agafar un conte, i ja no diem un llibre, és un gran esforç. Per resoldre aquest primer pas, a vegades imperceptible, a vegades molt present, (tot depèn de l'infant en qüestió i de l'exemple que es té a casa,) s'ha d'ajudar al prelectors i prelectores a fer el primer pas cap al món dels llibres, a fer... el gran pas.
Com? davant del gran nombre de títols publicats en literatura infantil i juvenil, no sempre és fàcil triar la lectura adequada, però si ens aturem uns instants, veurem que hi ha històries que s'adiuen més amb l'experimentació que d'altres, i poden ser un bon inici per als infants que ja volen llegir sense saber-ne. Així, si es vol fer de la lectura un gran joc, podem experimentar amb títols comEl punt, on el text i les il·lustracions de Peter H. Reynolds ens fan anar més enllà dels estàndards. Si, a més, es vol exercitar la capacitat retentiva i l'agudesa visual, feu una ullada aAllà on visc, tot un exercici imaginatiu que ens omplirà un petit moment de grans detalls de la mà de l'il·lustrador hiperrealista Frances Wolfe.
Com a valor afegit als contes llegits, podem recórrer a "L'hora del conte", activitat que ens ofereixen les biblioteques públiques del nostres municipis. L'eix de "L'hora del conte" és el conte mateix, el conteper se. Així que: respectem la paraula escrita, cuidem el llibre i, sobretot, llegim quan fem aquesta activitat. Amb aquest fet, el de la lectura directa, els fillets i filletes s'emmirallaran del fet lector.
L'activitat que proposem a la Biblioteca Infantil de Ciutadella el proper 3 d'octubre és una lectura de molt a prop, una lectura d'un conte, a partir de la qual desperten personatges carregats de simbolisme, personatges que, d'un moment per l'altre, neixen del paper i es converteixen en éssers reals de la mà de Sílvia Vivó, artesana del paper. Dia 3 farem del llibre un material divertit, farem del conte una gran oportunitat per a trobar aquest punt de creativitat que tots i totes duem a dins.
El conte escollit per l'inici d'aquest nova activitat de la Xarxa de Biblioteques de Menorca ésUn elefant al mercat, un conte experimental on es recrea una situació que barreja realitat i ficció, una lectura que explica que els actes quotidians poden esdevenir un gran repte i que cal acceptar les diferències i els límits individuals com a qualitats personals, un exercici imaginatiu que crearà complicitat entre lector i oient..., complicitat que per uns instants ens atorgarà la categoria d'il·lusionistes de la literatura infantil...
"Contem-Contes". Divendres dia 3 d'octubre, a les 18 hores, a la Biblioteca de Ciutadella. De la mà de Sílvia Vivó i Fàtima Anglada coneixerem els personatges que habiten els contes, tot descobrint, a partir de la lectura i la plasticitat, les mil i una cares de la literatura infantil.
Bibliografia citada que trobareu a la Xarxa de Biblioteques:
"Allà on visc". Text i il·lustració: Frances Wolfe. Barcelona: Joventut, 2002. ISBN 84262 32316
"El punt". Text i il·lustració: Peter H. Reynolds. Barcelona: Cercle de Lectors, 2004.
ISBN 84-672-0244-0