TW
0

Els Reis d'Espanya inauguraren el curs escolar a l'Institut Joan Ramis i al Col·legi Mare de Déu de Gràcia de Maó, amb diverses autoritats que acudiren a l'acte oficial del 16 de setembre

Susana Mora Humbert
Maó
Enguany, l'estiu ha estat un tant atrafegat per a l'equip directiu de l'IES Joan Ramis i Ramis i el CP Mare de Déu de Gràcia de Maó, doncs des que van rebre el comunicat -encara extraoficial en aquells moments- de que el Rei Joan Carles I i la seva Consort, la Reina Sofia, visitarien en acte oficial els dos centres en el mes de setembre amb l'objecte d'inaugurar aquest curs escolar 2008-2009 que acabem d'encetar, han estat constants els preparatius al respecte.
Els elegits
Ses Majestats, solen portar a terme un acte d'aquest tipus cada any, i segons sembla, feia temps que es manegava la possibilitat de que tard o d'hora toqués el torn de gaudir d'aquest honor a un centre de la nostra comunitat balear, comunitat en la que, com tots sabem, estiuegen els Reis des de fa molts anys. D'entre tots els centres formatius de les illes, l'IES Joan Ramis i Ramis era un dels capdavanters en el llistat d'opcions, doncs l'Institut en qüestió és un centre emblema de la nostra autonomia. Tenint en compte aquesta premissa i l'avinentesa de que el centre ressenyat quedava situat a la vora d'un col·legi de primària, situació que permetria a ses Majestats visitar dues entitats escolars en un mateix acte, va ésser fàcil prendre una decisió.
D'aquesta manera, va ésser per devers la meitat del mes de juliol, en Ginés Ayala, director del CP Mare de Déu de Gràcia i n'Imma Pitaluga, directora de l'IES Joan Ramis i Ramis, van ser informats junt als seus equips directius, de la possibilitat de que Joan Carles I, el Rei, visités els centres escolars que ambdós dirigien i dirigeixen. Aquesta possibilitat que en principi va venir notificada amb la personació als centres del delegat territorial de la Conselleria d'Educació i Cultura a Menorca i del propi Gabinet de la Conselleria en qüestió, es va anar fent realitat dia a dia, des del moment en què ambdós van rebre una segona visita al respecte, aquest cop del Gabinet de Protocol de la Casa del Rei. La visita en qüestió va anar seguida de constants trucades per part del Gabinet de Seguretat de la mateixa Casa del Rei, trucades i e-mails que es van anar succeint fins que va arribar la confirmació de l'acte en el mes d'agost, confirmació que va ésser traslladada per ambdós directius als seus respectius claustres el dia 1 de setembre. Pel que a pares i alumnes es refereix, la comunicació oficial no va donar-se fins el dia 15 de setembre de 2008, data d'inici del curs escolar i dia abans de la visita reial.
Visita a l'escola
Deixant enrere l'estiu, i passats els quinze primers dies de setembre -jornades que com hem apuntat en un principi, transcorregueren entre els preparatius que entre ambdós centres, la Conselleria d'Eduació i Cultura del Govern balear, la Delegació Territorial a Menorca de la mateixa, el Consell insular de la nostra illa i l'Ajuntament de Maó, portaren a terme- arribà per fi el gran dia, dimarts dia 16 de setembre de 2008. Tal i com estava previst, a les 12 h del referit dia, la comitiva reial va fer acte de presència en el CP Mare de Déu de Gràcia, on totes les autoritats -la ministra d'Educació, el president el Govern balear, la presidenta del Consell insular de Menorca, la consellera d'Eduació i Cultura de les Illes, el delegat territorial, el batle de Maó, entre d'altres- la reberen oficialment. Enllaçades a la recepció oficial vingueren les salutacions a l'equip directiu i als membres del Consell escolar del col·legi, i l'entrega d'un ram de flors a la Reina per part d'un parell d'alumnes del centre. Acte seguit tingué lloc el descobriment de la placa amb la que s'immortalitzà l'esdeveniment, i es donà pas a la comitiva al hall de l'escola, on la presidenta l'Associació de Pares i Mares, la resta de l'equip directiu, del claustre i del Consell Escolar reberen a ses Majestats i les acompanyaren a visitar dues de les aules del centre, concretament les dues aules de P-5 situades a la planta baixa. Finalment, en pujar, la comitiva sortí al pati del col·legi des d'on marcarien el camí cap a l'IES Joan Ramis i Ramis. Va ésser precisament en el pati, on tots els alumnes, que es trobaven situats en el mateix, pogueren saludar els Reis, moment en el qual ses Majestats trencaren el protocol i s'aproximaren als infants amb actitud afectiva.
Visita a l'institut
Tancada la visita al Col·legi Mare de Déu de Gràcia, es donà pas a la recepció que estava preparada en el hall de l'ES Joan Ramis i Ramis, recepció en la qual es saludà l'equip directiu del centre, i corporacions del mateix i que va concloure amb el discurs que tant el Rei Joan Carles I com les autoritats pronunciaren a la Sala d'Actes del mateix centre, discursos després dels quals es va obsequiar a ses Majestats amb dos llibres, "Joan Ramis. Il·lustrat de la Menorca disputada" coordinat -entre d'altres- per na Fina Salord i un grup d'alumnes del propi centre; i l'obra literària de Vicente Macián "Instituto de Mahón. Conquista de una sociedad". Tot seguit es convidà la comitiva a signar en el Llibre d'Honor que el centre havia preparat als efectes. Finalment i per tancar la jornada, tingué lloc el cocktail que es serví sota unes carpes disposades en el pati del centre, cocktail en el que participaren els claustres dels dos centres i que s'allargà fins a mitja hora, temps en el que ses Majestats brindaren al professorat un tracte cordial, proper, participatiu i afable que tots recorden com a molt grat.
Aquest curs que hem iniciat recentment, s'ha inaugurat doncs, amb un gran esdeveniment que ha estat l'orgull dels dos centres formatius elegits i com no, de tota la comunitat educativa de Menorca, orgull que tots recordarem amb gran afecte i satisfacció i que hem volgut recollir en aquest primer suplement de l'any amb el que us donem la benvinguda a aquest nou curs acadèmic.