Joana Bosch Salord

TW
0

Tres alumnes de l'institut ciutadellenc són guardonats, i quatre finalistes, a la 4ª edició dels Premis d'Investigació per a Alumnes de Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior convocada pel Consell Social de la UIB

Susana Mora Humbert
Maó
L'IES Maria Àngels Cardona de Ciutadella ha viscut un inici de curs, un any més, d'enhorabona, doncs tal i com ja se'ns informà en edicions passades del nostre diari Menorca, aquest, ha arrasat novament en els Premis d'Investigació per Alumnes de Batxillerat i de Cicles Formatius de Grau Superior que cada any atorga el Consell Social de la Universitat de les Illes Balears. En aquesta ocasió, a la quarta edició dels Premis convocada, tres alumnes del centre en qüestió, han estat guardonats amb els tres primers premis d'aquesta, i a més, uns altres quatre alumnes de l'Institut ciutadellenc, han estat proclamats finalistes de la mateixa.
Premis
Per a aquells que no coneguin aquests Premis, apuntarem que aquests són convocats cada any, des d'en fa ja quatre, pel Consell Social de la Universitat de les Illes Balears, i tenen com a objectius fomentar el coneixement de la UIB i de els possibilitats d'estudis entre els estudiants de les Illes Balears, fomentar la investigació entre els alumnes, que aprenguin a estructurar i a desenvolupar el raonament científic i difondre la imatge i l'activitat de la UIB. Els alumnes premiats en aquests, són obsequiats amb la matrícula gratuïta del primer curs de qualsevol titulació oficial de la UIB, de la difusió del treball premiat, i de 800,00? per adquirir material informàtic, educatiu, llibres o material audiovisual. Així mateix, els centres de procedència dels alumnes premiats amb un primer premi reben un val de 500,00? per adquirir material informàtic, educatiu, llibres o material audiovisual, independentment del nombre de premiats. Pel que fa als finalistes, reben un val de 400,00? per adquirir material informàtic, educatiu, llibres o material audiovisual, i els centres de procedència dels mateixos reben un val de 250,00? per adquirir material del mateix tipus.
Entrega de guardons
Un cop comunicada, al llarg del mes de juliol, la notícia als premiats i finalistes d'enguany, tingué lloc el passat dilluns 22 de setembre la cerimònia d'entrega de premis, cerimònia que com no, es celebrà a la seu de la UIB a Palma, fins on es traslladà la comitiva del Maria Àngels Cardona, formada per en Santi Cardona -director del centre-, i en Manel Mascaró -professor de geografia-, els alumnes guardonats: na Joana Bosch Salord -actual estudiant de magisteri infantil a la UIB-, en Macià Florit Campins -alumne d'Humanitats a Barcelona- i n'Antònia Taltavull Coll -estudiant de Ciències Empresarials a la UIB- i els alumnes finalistes: en Llorenç Barber Roger, n'Elena Bosch Simó, na Maria Calafell Martín i na Carme Pérez Torres (essent que aquests quatre darrers es trobaven ja fora de l'illa disposats a començar el curs universitari a Barcelona). La cerimònia transcorregué en un ambient solemne i alhora emotiu del que hem de subratllar la menció honorífica que es va fer de l'institut menorquí en qüestió, doncs la seva fidel participació en els Premis, i la qualitat dels seus treballs d'investigació, que triomfen any rera any en cada edició, l'ha fet erigir-se en un dels centres emblemes d'aquest esdeveniment anual.
Després de la cerimònia i en haver rodat unes hores més per la capital autonòmica, la comitiva de l'IES Maria Àngels Cardona, agafà l'avió de tornada a la nostra illa, tocant terra en aquesta a les 17.20h del mateix dilluns 22 de setembre, des d'on els seus membres, entusiasmats per l'experiència però esgotats del tràfec viscut al llarg del dia prengueren rumb amb el seu cotxe cap a Ciutadella de Menorca, no sense abans dedicar quatre paraules al nostre suplement, paraules coincidents que venien a plasmar la idea de que els treballs guardonats són fruit d'una tasca laboriosa i sacrificada però alhora interessant i gratificant de la que tots els seus autors han extret coneixements de caràcter personal i professional dels que podran fer ús ja per tota la vida. És per això, que tots ells animen els actuals i futurs estudiants de batxillerat i els instituts en general a participar en les properes edicions d'aquests Premis.


n Obres guanyadores

1 Introducció d'espècies invasores
a les Illes Balears
Autora: Joana Bosch Salord

2 Testimonis de la Guerra Civil a Ciutadella
(1936-1939)
Autor: Macià Florit Campins

3 Passat i present de la societat rural menorquina
Autora: Antònia Taltavull Coll


n Obres finalistes

Complació energètica i mediambiental de parcs
eòlics i parcs fotovoltaics per a Menorca
Autor: Llorenç Barber Rotger

Els aqüífers de Menorca
Autora: Elena Bosch Simó

L'explotació turística del patrimoni cultural
de Menorca
Autora: Maria Calafell Martín

Els costos ecològics d'una agricultura
i ramaderia intensiva
Autora: Carme Pérez Torres