TW
0

Aquest estiu hem comptat amb una nova alternativa a les nostres típiques vacances de sol i platja a Menorca

Susana Mora Humbert
Maó
En el nostre primer suplement del curs, vam donar la benvinguda al present any acadèmic. Ara bé, en aquest, volem dedicar aquestes línies, a parlar d'una opció de vacances estiuenques amb la que hem comptat tots els espanyols -i ciutadans del món en general- aquest any, opció que no és altra que la visita a l'Expo Saragossa 2008. Suposem que al llarg d'aquest any, i sobretot d'aquest estiu, tots n'haureu sentit parlar força al respecte, però com que des del Xoc no hem pogut ressenyar-la fins ara, aprofitem aquest primer espai per fer-ho molt breument.
Definició
L'Exposició Internacional de Saragossa ha estat una exposició internacionalment reconeguda que es va celebrar a l'esmentada ciutat aragonesa des del 14 de juny al 14 de setembre de 2008 i que va tenir com a eix temàtic "L'aigua i el desenvolupament sostenible" i en la que hi van participar un total de 108 països.
Origen
L'Expo 2008 estava regulada per l'Oficina Internacional d'Exposicions (organització responsable d'assignar les Exposicions). Saragossa es va imposar a altres ciutats candidates per ésser la seu de l'Expo 2008, com Tesalònica (Grècia) i Trieste (Itàlia), el 16 de desembre de 2004, coincidint amb l'avinentesa de que Saragossa també commemorava el bicentenari "Dels llocs de Saragossa de la Guerra de la Independència contra la invasió napoleònica (1808") i el centenari de "l'Exposició Hispano-Francesa de 1908" que suposà un salt qualitatiu de modernitat a la ciutat.
Fluvi
La mascota de l'Expo 2008 ha estat una gota d'aigua, anomenada "Fluvi", acrònim de flumen vitae (en llatí, "riu de la vida").
Construccions
Qualcunes construccions i espais emblemàtics de l'Expo han estat:
-El Pavelló Pont que unia el recinte amb el barri d'Almozara
-El Pavelló d'Espanya, un edifici climàticament sostenible, que produeix la seva refrigeració de forma natural mitjançant l'aigua de la pluja. La seva estructura s'assembla a la d'un bosc.
-El Pavelló d'Aragó que externament s'assembla a un cistell de mimbre.
-El Palau de Congressos de Nieto Sobejano.
- La Torre de l'Aigua, de 76 metres d'alçada, que permetia canalitzar l'aigua del recinte de l'Expo creant un circuit tancat en el que es realitzaren diverses activitats. En el seu interior conté l'exposició "Aigua per a la vida" i l'escultura Splash de 21 metres que simula una explosió d'aigua.
-L'Aquari fluvial que és el més gran d'Europa
-La Pasarel·la del Voluntariat que, amb una longitud de 277m, unia les dues voreres sense cap recolzament sobre el riu, amb un màstil de 75 metres d'alçada.
-El Pavelló del voluntariat (el far), gestionat directamente per ONGs i que, va haver de protegir-se de la crescuda que es va produir en el riu poc abans de la inauguració de l'exposició.
-El Pont del Tercer Mil·lenni connecta el marge dret de l'Ebre amb l'Exposició.
-El Pavelló Llatinoamericà "Sota la pluja, selves i boscos llatinoamericans" expressa el valor de l'aigua de les selves i els boscos llatinoamericans.
-Les Places temàtiques Sis places que desenvolupen una sèrie d'exposicions i espectacles com estímul a la reflexió sobre l'aigua.
- L'Amfiteatre.
-Unes Telecabines que unien l'Estació Intermodal de Saragossa-Delicies amb el parc metropolità i el recinte de l'Expo.
Experiència
Les opinions de tots aquells que tingueren l'oportunitat de visitar aquesta exposició són diverses, però tots coincideixen l'experiència en una o altra mesura valia la pena, doncs tot i que la majoria de visitants apunten a una manca d'explotació de la temàtica i una falta d'organització, l'espectacularitat del recinte i els seus pavellons, els espectacles diürns o nocturns que s'hi celebraren i l'ambient en general, va ajudar a que l'Expo fes les delícies de tots aquells petits i grans que foren capaços, això sí, de resistir les inesgotables cues i les eternes hores de sol.