TW
0

"El món ha embogit, però cal ser fort, treballar i no afluixar"

FITXAEm dic Jaume Gomila Saura i som de Maó. Vaig estudiar Filologia Catalana, he après l'ofici de productor amb la pràctica i, actualment, em dedic a la docència. Em sent proper a la visió anglosaxona de l'espectacle, aquella que no diferencia gèneres ni enfocaments. Els enllaços dels projectes en què col·labor són: www.unllocunmon.com / www.caponnam.com / www.laclota.com

RAQUEL MARQUÉS
Maó
Com a persona (I): de quin color és la seva vida?
La vida, no ho sé cert, però el meu fotobloc és en blanc i negre.
Com a persona-cantant (i II): quina cançó li posaria a la C-R-I-S-I?
Li posaria la cançó "Enero en la playa" de Facto Delafé i Las Flores Azules, a veure si ens relaxam una mica i aplicam criteris de sostenibilitat.
Per cert, vostè ja ha pres mides per a torejar-la?
M'he acostumat a sobreviure amb poca cosa.
Actor, escriptor, músic..., de petit, ja duia l'art a les venes?
De ben petit, l'àvia ja m'ensenyava solfeig, quan anava a ca seva a fer la bereneta. La música ha estat com una llengua materna.
Sobre el projecte Caponnam: ja s'ho imaginava aquest grup d'amics universitaris que arribaria a enregistrar quatres discos?
En Lluís Vaquer i jo som dos caparruts.
Per què l'enganxa la música d'arrel?
Perquè ens recorda d'on venim.
Quin és el seu referent de la cançó mediterrània?
Na Maria del Mar Bonet i Traginada.
Li asseguro que si tots els grups tinguessin tanta cura estètica a l'hora de presentar un cd, com vostès, potser que l'e-Mule aniria menys carregadet...
Merci! És ver, la carpeta d'"Al forc dels dies" ha quedat molt polida. Però encara tenim pendent desenvolupar la part virtual: tot duu una feinada...
Tenc entès que pròximament actuaran a Mallorca. Què és el més excitant d'un directe?
El proper 16 de novembre presentarem el disc al Teatre Principal de Palma. Per a jo, el més emocionant és anar retrobant, any rere any, la gent que estima el folk i que es reuneix entorn del directe.
Quin paper juga el món audiovisual a la seva trajectòria professional?
El 2003, en Miquel Bosch i jo vam muntar la productora Un lloc, un món. Amb "Vent maleit" hem aconseguit una bona reputació a Catalunya i, gràcies a açò, ens han encarregat una nova sèrie, de 39 capítols, per al circuit català, que també rodarem a l'Illa. A Mallorca, en el context d'IB3, s'han començat a produir colobrots, que estimulen, per a bé, la indústria. El nostre objectiu és que Menorca sigui identificada amb un audiovisual de ficció creatiu, acurat en l'estètica, alternatiu en els continguts i en el format, exportable pel seu valor afegit.
Com a actor (I): ens pot avançar els seus projectes més immediats?
Seguir amb les representacions del musical "Estima'm una mica". Seguir aprenent del nostre director i mestre, en Pitus Fernández. Seguir aportant el meu gra de sorra a la companyia La Clota i a la productora Moll Oest.
Com a actor (II): està d'acord amb l'elecció de "Los girasoles ciegos", de José Luis Cuerda, camí de l'Oscar?
Fins que el cineasta Marc Recha no sigui nominat a un Oscar, qualsevol altra elecció em semblarà irrellevant.
Escrigui un final per a la pel·lícula de la seva vida.
El poema "Ítaca" de Kavafis ja m'estaria bé!
A la premsa d'aquesta setmana: "Han detingut dos futbolistes per bruixeria". Volien perjudicar dos companys de selecció. El món, definitivament, ha embogit?
Em tem que, malauradament, sí. Però cal ser fort, treballar i -açò ho tenc claríssim- no afluixar.
I fins aquí l' "A Cor Obert". Moltes gràcies per les seves respostes. Un somni...
Poder cantar fins al final i comptar amb el caliu dels amics. Moltes gràcies a vosaltres!