TW
0

El Consell Insular posa a l'abast de les famílies amb fills menors de tres anys un seguit de serveis educatius complementaris, tant per infants que estan escolaritzats com per aquells que encara no hi estan

Susana Mora Humbert
Maó
Des delXochem o hem trobat d'allò més interessant recollir en les nostres planes la informació necessària per a donar a conéixer una série de serveis educatius que des de fa alguns anys es brinden des del Consell Insular de Menorca a les famílies amb fills menuts, serveis de caràcter educatiu dels quals molta gent ignora encara la seva existència.
En primer lloc, apuntar que els programes pedagògics que formen part del Servei d'Atenció Educativa Infantil del Consell Insular de Menorca i que es duen a terme en col·laboració amb el Govern de les Illes Balears i els ajuntaments dels diferents pobles són el suport educatiu a fillets i filletes amb necessitats educatives i l'acompanyament a la criança en els primers anys de vida dels infants.
Aquest servei pretén donar suport a les famílies amb fills menors de tres anys en l'àmbit educatiu, oferint personal especialitzat i espais de diàleg per atendre, entre tots, en les millors condicions, els infants durant els primers anys de vida.
Dins el servei, es poden diferenciar 2 programes: suport educatiu a les escoletes i els programes d'acompanyament a la criança.
Programes
El programa de suport educatiu a les escoletes pretén millorar les condicions i necessitats educatives dels fillets/es escolaritzats, atenent la diversitat i donant suport a les seves famílies. Es desenvolupa en coordinació amb l'equip d'Atenció Primerenca de Menorca realitzant una tasca conjunta a les escoletes.
El programa d'acompanyament a la criança neix amb l'objectiu d'ajudar les famílies en els primers anys de vida dels fills/es que han optat per no escolaritzar fins als tres anys , aquest inclou diversos serveis: espais familiars, massatge infantil, música, dansa i teatre per a famílies, padrins/es d'escoleta i educació rural.
El curs de massatge infantil està adreçat a infants no escolaritzats i es tracta d'un grup estable de famílies que durant un període de 5 setmanes assisteixen a un curs de massatge infantil que imparteix una educadora especialitzada acompanyada per una educadora de l'escoleta. El massatge facilita els vincles afectius entre mares i nadons, perquè inclou els elements principals per establir-los: contacte amb la mirada, contacte pell a pell, somriure, sons, abraçades, carícies, olor, resposta als estímuls i interacció. També compta amb altres beneficis, com podem ser: regular i reforçar les funcions respiratòries i intestinals i alleugereix les molèsties de còlics, gasos i restrenyiment.
El programa d'espais familiars també està adreçat a famílies amb infants no escolaritzats. Consisteix en un grup estable de famílies que es reuneixen setmanalment, amb dues educadores, per compartir situacions semblants respecte l'educació i l'evolució dels seus fills, dintre d'un ambient espontani i de diàleg. Aquests espais intenten restituir una xarxa de relacions i es converteixen en un punt de trobada on les famílies poden compartir coneixements, jocs, neguits, descobertes, experiències i una estona de calma. Per una banda, els espais familiars ofereixen la possibilitat de sentir-se membre d'una xarxa, d'un grup i, per altra, la possibilitat de, mitjançant el fet de compartir experiències, establir els propis criteris per a la criança dels fills/es. A banda, les educadores també donen alguns recursos concrets, sempre adaptats a les necessitats del grup.
El programa d'educació rural és un servei específic per a les famílies que viuen al camp. Una educadora assisteix un cop a la setmana als llocs a on hi ha fillets/es sense escolaritzar amb la finalitat de donar suport a les famílies del camp en l'educació dels seus fills/es en aquesta primera etapa aprofitant el seu entorn.
Un altre programa és el de padrins. Aquest consisteix amb la participació voluntària d'alumnes de 4t d'ESO, que amb el seu compromís, compartiran un capvespre a la setmana amb infants de 2 - 3 anys, a la seva escola infantil de referència, per realitzar una activitat conjunta, com pot ser: dibuix, pilota, encaixos, contes....
Per altra banda, cal ressenyar, que també es duen a terme un conjunt de sessions de música, dansa i teatre per a famílies amb infants menors de 3 anys, estiguin o no escolaritzats. L'objectiu principal d'aquest programa és oferir un espai en el qual puguin gaudir de la música, la dansa i la representació de situacions quotidianes (teatre) en directe. Aquest programa es pot dur a terme gràcies a la col·laboració de diferents artistes i/o entitats que voluntàriament ofereixen els seus coneixements relacionats amb aquests arts.
En definitiva, des del Consell Insular de Menorca en coordinació amb l 'equip d'Atenció Primerenca de Menorca se'ns brinda tot un vano d' activitats complementàries que pretenen fer més fàcil, plena i rica l'educació dels més petits de cada casa, disfrutant dia a dia, hora a hora, i minut a minut amb la formació conjunta dels mateixos.