TW
0

Obres de Mozart, Turina i Mahler a dos concerts a Ciutadella i Maó els dies 25 i 26

Raquel Marqués
Maó
J osep Vicent (Altea, 1970), director de l'orquestra mundial de Joventuts Musicals (Jeunesses Musicales World Orchestra), serà al capdavant de l'OCIM en dos concerts que tindran lloc a Ciutadella i Maó, els propers dies 25 i 26, respectivament. Amb aquestes actuacions, l'Orquestra de Cambra Illa de Menorca oferirà la seva producció de tardor amb un programa que inclou peces de Mozart, Turina y Mahler, sota el prestigi de la batuta d'un intèrpret versàtil, amb conceptes interpretatius i programàtics personals, de gran càrrega emotiva i amb un repertori ampli que combina la tradició i la modernitat.
La carrera de Josep Vicent comença internacionalment quan obté el Primer Premi d'Interpretació de Joventuts Musicals d'Espanya com a solista de percussió i el Premi Oscar Esplá de l'Ajuntament d'Alacant, iniciant una fructífera etapa com a intèrpret i creador d'espectacles escènico-musicals en festivals de tot el món. Així mateix, és assidu director convidat de l'Orquesta Sinfónica de Radio Televisión Española i dirigeix regularment, entre d'altres, formacions com la Joven Orquesta Nacional de España, la National Symphony Orchestra of Ukraine, l'Orquestra de València, la Netherlands Radio Metropol Orkest, l'Orquestra de Barcelona i Nacional de Catalunya, la Noordhollands Philharmonic Orchestra, l'Orquesta Pablo Sarasate de Pamplona, The Interval Chamber, l'Orquestra de les Arts-Palau Altea, l'Orquesta Filarmónica de Montevideo, The King Singers, el Cor de València, l'Orquesta de Córdoba i l'Orquesta Sinfónica Ciudad de Oviedo.
Entre 1992 i 1998 treballa regularment com a percussionista amb el Concertgebouw d'Amsterdam. A partir de 1998 es dedica de ple a la direcció d'orquestra, a més del seu càrrec de director artístic i solista del Amsterdam Percussion Group. Amb aquesta formació ha realitzat nombrosos enregistraments per a discogràfiques. La seva àmplia experiència escènica i operística inclou partitures de John Adams, treballs com la direcció de l'estrena europea de l'òpera de Piazzola "María de Buenos Aires" (La Haya, 2001), repertori com "Viaggio a Reims" de Rossini o "El Gato con botas" de Montsalvatge juntament a Emilio Saggi y Ágatha Ruiz de la Prada. Alhora és creador d'espectacles de música que integren influències ètniques de l'Índia i Àfrica i compositor de bandes sonores per a pel·lícules, com "Los ojos de Ariana" o "Martini, il Valenciano".
repertori
La "Simfonia Concertant per a violí i viola en mi bemoll major K. 364", de Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) obrirà un repertori de luxe, amb Alejandro Bustamante com a violí solista i Isabel Villanueva, com a viola solista. Rere la pausa, seguirà l'obra de Joaquín Turina (1882-1949) "La oración del torero", per acabar amb "Eines Fahrenden Gesellen" ("Cançons d'un caminant vagant"), de Gustav Mahler (1860-1911), amb l'actuació de la mezzo-soprano Lorena Medina.
Ambdós concerts a l'Illa es celebraran el dia 25 a l'església dels Socors de Ciutadella, a partir de les 19 hores; i dia 26 al Teatre Principal de Maó, a les 20 hores. Cal destacar que l'actuació al Socors està alhora programada com a acte commemoratiu del 50 aniversari de Joventuts Musicals de Ciutadella.