TW
0

Lluís Vergés
Maó
Aquesta divertida novel·la d'aventures i sentiments ens situa als temps del setge nazi a Leningrad (o Píter, com anomenen els locals l'antiga Sant Petersburg) i ens presenta al mateix temps uns personatges entranyables. Els dos principals protagonistes són un simpàtic Lazarillo modern, apassionat de la literatura i, amb sortides per a tot, anomenat Kòlia i el jueu Lev, un jove geni de l'escacs, fill d'un poeta represaliat per Stalin, que es coneixen una nit a la presó.
Lev, el narrador, té disset anys i va a parar entre barrots perquè les forces de l'ordre l'enxampen, quan ja ha sonat el toc de queda, saquejant el cadàver d'un paracaigudista alemany mort de fred als carrers de Píter. Kòlia, de vint anys, és empresonat per desertar tot i que ell nega en tot moment ser un desertor de l'exèrcit rus i no explica fins al final les raons de la seva fuita.
Els dos joves creuen que seran executats quan són transportats a la seu del NKVD, els temuts i sanguinaris serveis d'intel·ligència soviètics precursors del KGB. En tost d'açò el coronell Grecko els encarrega trobar i transportar per un Leningrad desolat dotze ous per un pastís de boda de l'atractiva filla del militar.
A partir d'ací, Lev i Kòlia inicien una carrera pels baixos fons de la ciutat a la recerca dels ous que han desaparegut dels mercats. En aquest periple seran testimonis de tota casta d'horrors en un Píter assetjat per les tropes alemanyes i on no es troba a penes res per alimentar-se. Tota la gent de Leningrad estava famèlica i ningú tenia prou menjar.
Els protagonistes hauran d'acudir al seu enginy per sobreviure sense poder recórrer a les cartilles de racionament que els hi ha retirat el coronells del NKVD. Com a compensació els hi dóna 400 rubles perquè comprin els ous i un document que els eximeix a tot dos del toc de queda.
Mentre els dos amics cerquen el que és impossible de trobar, Kòlia imparteix a Lev lliçons teòriques sobre l'art de la seducció basant-se en la novel·la 'El llebrer del pati' d'Uixakovo. Als seus disset anys, Lev encara no ha tingut cap experiència sexual, a diferència del seu amic.
La persecució dels ous dóna peu a fer el retrat d'una ciutat assolada per la gana i la misèria i de dos personatges que mantenen l'optimisme malgrat tot el que succeeix al seu voltant. 'Ciutat dels lladres' (que deixa al final el regust d'una bona història) descriu també la vida i la mort a una ciutat russa en temps de la Segona Guerra Mundial i les atrocitats dels exèrcits soviètic i nazi.
David Benioff, l'autor, diu en el pròleg que la narració està basada lliurement en les històries del seu avi sobre com sobreviure a Rússia en els temps de la guerra amb Alemanya.
Nascut a Nova York el 1970, Benioff mostra en la seva segona novel·la la seva familiaritat amb el cinema ja que li dóna a la trama un ritme d'aventures molt apropiat per ser adaptada a la gran pantalla. L'autor va escriure el guió de la seva primera novel·la, 'La hora vint-i-cinc', que va ser duta al cinema de la mà del director Spike Lee. També ha estat el guionista de les produccions nord-americanes 'Troia' i 'El caçador d'estels' i ha escrit un llibre de contes.

Ciutat de lladres
autor: David Benioff
gènere: Novel·la
editorial: Columna
edició: Barcelona, 2008
Traducció: Josefina Caball
pàgines: 321
preu: 16,50 euros