TW
0

Visitem les instal·lacions d'aquesta institució informant-nos de l'extensa programació per aquest curs 2008-2009 i del gran ventall d'activitats del qual disposem a través de la mateixa i potenciar així un bon i important hàbit de lectura

Susana Mora Humbert
Maó
En una època en la qual es parla de potenciar la lectura entre la població, cobren gran rellevància aquestes institucions, sovint ignorades per molts que reben el nom de "biblioteques". D'aquesta manera, i en un afany per apropar aquestes meravelloses entitats als nostres lectors, el passat dimecres 22 d'octubre, des del Xoc vam decidir acostar-nos a la Biblioteca Pública de Maó i descobrir així quines activitats se'ns ofereixen des de la mateixa.
En primer lloc, cal apuntar que, per aquells que ho desconeguin, l'edifici que alberga la biblioteca en aquest municipi, és també la seu de l'arxiu històric de Menorca, fet que dota de major riquesa la visita a l'immoble, doncs a part de poder gaudir d'un bon llibre de la col·lecció bibliogràfica que en aquesta es posa al servei dels usuaris per satisfer les seves demandes, podrem alhora tenir accés a documents realment valuosos i antics de la nostra història.
Dit això, us informarem en primer terme de l'horari d'aquesta institució, essent aquest de dilluns a divendres de 9.30h a 13.30h i de 17h a 20.30h i els dissabtes de 9.30h a 13.30h, passant a reduir-se en temporada d'estiu (del 15 de juny al 15 de setembre) de dilluns a divendres de 9.30h a 13.30h. En aquest marc horari, podrem fer ús de tots els serveis que se'ns brinden dins les instal·lacions, serveis que passen des de la consulta bibliogràfica, el préstec bibliotecari, la disponibilitat d'una hemeroteca al nostre abast i l'opció de concertar visites guiades en el seu sí. De fet, en la nostra visita, vam poder ratificar totes les variants d'aquesta oferta, doncs, a part de poder observar com multitud d'usuaris feien servir les col·leccions bibliogràfiques que en ella s'hi troben, -mentre d'altres sol·licitaven el préstec de diferents llibres i uns tercers s'empapaven de curioses notícies passades a la secció d'hemeroteca- vam coincidir amb una visita guiada pel centre -visita concertada pel CEPA Joan Mir i Mir de Maó als efectes de donar a conèixer la Biblioteca als alumnes de l'assignatura de Literatura del grup 3r B d'E.S.P.A- en la que s'oferí als visitants una àmplia explicació sobre la història de les institucions que s'ubiquen a l'edifici -Biblioteca i Arxiu- i de l'aprofitament que se'n pot fer d'aquestes.
En aquesta tasca de difusió de les prestacions bibliotecàries, que es porta a terme des de la mateixa institució, hi trobem també diverses exposicions que es realitzen en el seu interior i que persegueixen de la mateixa manera la captació de nous usuaris, entre grans i menuts. Així tenim en aquests moments l'exposició "El país de Graeslinjú", iniciativa encaminada a que els lectors més prematurs s'inicïin en els clàssics del gènere com els germans Grimm, Hans Christian Andersen, Mark Twain, als que hi ha que sumar autors de la Península. Al voltant de la mateixa es concerten visites guiades d'alumnes de diferents escoles als que es dirigeixen activitats educatives en torn a la lectura d'aquests consagrats de la lletra menuda -recollim imatges de la visita realizada pels alumnes del CP Antoni Joan en el dia d'ahir, dimarts 28 d'octubre-. En panells i cubs s'explica de manera didàctica la biografia d'autors i història del gènere. Aquesta exposició en concret, ha viatjat per diferents comunitats autònomes, restant oberta a Maó fins a finals del mes de novembre.
Finalment, i diem finalment, no perquè s'acabin les nombroses activitats i opcions de formació i oci que trobem en la nostra Biblioteca, sinó perquè el nostre espai per enumerar-les és reduït, tot i que des d'aquí prometem que en farem un seguiment per tal de tenir-vos informats i ajudar-vos d'aquesta manera a assolir un bon hàbit de lectura i tot el que ell comporta, farem referència per acabar, a la proposta didàctica i educativa per a infants a partir de sis anys que es brinda en la programació d'enguany a la Biblioteca de Maó, proposta que ve de la mà de na Nat Serrano, meravellosa contadora de contes que posa a l'abast dels més petits, tallers, contes i activitats per incentivar l'expressió creativa i la literatura. Aquesta, va tenir el seu inici, precisament a la tarda del passat dimecres 22 d'octubre, pel que mentre ens trobàvem a la seu de la biblioteca vam poder gaudir de la narració d'un parell de formidables contes que feren les delícies de petits i grans, i que de ben segur que les seguiran fent cada dimecres a la tarda de 17h a 19h.
Són moltes doncs, les alternatives per apropar-nos a la lectura que se'ns ofereixen des de la Biblioteca Pública de Maó, pel que des del nostre suplement volem animar tothom, petits i grans, perquè converteixin en un hàbit, si no rutinari com a mínim de certa periodicitat, la visita a la biblioteca doncs en ella, a part de passar una bona estona sortirem reconfortats per les experiències didàctiques i enriquidores que hi viurem.