TW
0

PATRÍCIA FONT MARBÁN
El llibre va ser una troballa que, com la roda i altres pocs invents, no tenen discussió en quant a la seva contribució al progrés de la Humanitat. Però així com la roda no se'ns ofereix avui com una estructura protohistòrica sinó com una màquina perfeccionada, resulta evident que el llibre que avui coneixem serà objecte, en poc temps, d'una sèrie de canvis transcendentals i substancials.... o no.
Seguim amb els articles sobre noves tecnologies, per fer-les més properes i accessibles per a tots, per poder endinsar-nos en aquesta anomenada Societat de la Informació. Un dels problemes que tenim aquells que estem molta estona treballant amb ordinadors és que la vista se'ns cansa. Així, quan hem de llegir coses molts llargues tendim a imprimir-les, com aquells correus molt llargs, aquells articles que són molt interessants però que, per la seva llargària, fan mal llegir. Encara som esclaus del paper, encara llegim la premsa en paper i els llibres, també.
Potser darrerament heu sentit a parlar dels llibres electrònics o e-books, que són la versió electrònica del llibre en paper. Existeix una petita confusió entre el suport (l'aparell) i el contingut, però existeixen diferents dispositius que poden ser emprats com e-book: un ordinador (PC), una PDA, un portàtil i, en definitiva, qualsevol dispositiu que posseeixi una pantalla i memòria. Aquests darrers mesos han sortit dispositius amb pantalles que utilitzen tinta electrònica.
Tot això que potser ens sona encara una mica estrany no ho és tant per a la xarxa. De fet, n'és repleta de llibres electrònics. Per una banda, existeixen les iniciatives sense ànim de lucre, com el Projecte Gutenberg, que ofereix de forma gratuïta títols amb els drets d'autor caducats, o WikiBooks, que pertany a Wikipedia, que ofereix llibres de text de franc. Per l'altra, botigues com Amazon i eBooks.com, amb milers de títols per descarregar. Google Book Search també ha començat a oferir aquests tipus de descàrregues gratuïtes.
El camí, però, per a aquests dispositius és llarg. De fet, ja fa estona que ens acompanyen (els primers llibres electrònics daten dels anys 80), però no acaben de calar a la nostra societat. El preu ha estat un factor molt important, com sempre passa amb les noves tecnologies. Recordem que els primers ordinadors valien una milionada (sí, sí, de milió) i ara en podem trobar potentíssims a preus molt assequibles. Amb aquests llibres electrònics passarà el mateix: d'aquí no res s'hauran estandarditzat absolutament. De fet, ja comença a existir un debat en els entorns bibliotecaris al respecte. S'han de començar a comprar e-books?
Però en què han canviat els llibres electrònics actuals? Si abans dèiem que no havien calat gaire pel tema econòmic també podríem dir que el maquinari ha estat un altre impediment, ja que en aquest moment de convergència de funcions en un mateix aparell -el mòbil fa d'emissor/receptor de missatges, truca, fotografia, pots escoltar música...- el llibre electrònic només fa una cosa: emmagatzemar un gran número de llibres perquè els llegim. La tecnologia de tinta electrònica en què es basen la majoria dels e-books actuals és excel·lent per a la lectura però pobre per a altres usos, ja que en ésser monocroma no serveix per a jocs, per exemple.
El problema principal amb els e-books és la disparitat de formats, dispositius i preus, per tant, haurem d'esperar una mica més de temps per veure si finalment vencerà la tecnologia o, per contra, els llibres i la seva olor, l'acció de passar les pàgines, el seu pes físic i intel·lectual romandran entre nosaltres durant anys i anys.