TW
0

RAQUEL MARQUÉS
Maó
Tastar les novetats editorials en català al transport públic ja és una realitat a Catalunya i Balears. Ambdós governs presentaren aquesta setmana un atractiu i original programa orientat a fomentar la lectura entre els ciutadans i promoure alhora la producció editorial en llengua catalana.
Sota el nom deTasta'm, la iniciativa consisteix en l'edició d'opuscles amb primers capítols o extractes de novetats literàries en llengua catalana, que seran distribuïdes de manera massiva i amb periodicitat setmanal, durant 50 setmanes, a través dels transports públics de Catalunya i les Illes (bus, metro, trens de rodalies...). En concret, el tiratge de cada opuscle serà de 150.000 exemplars, dels quals 145.000 es distribuiran a Catalunya, i els altres 5.000, a Balears. El projecte busca atreure l'atenció del gran públic sobre els llibres promocionats i convidar-lo a trobar-ne l'edició original i completa a les llibreries i a les biblioteques. L'objectiu final és incrementar l'hàbit de la lectura entre la població, tot millorant al mateix temps els índexs de vendes de títols.
El programa permetrà promocionar les obres d'autors en llengua catalana, entre ells les dels illencs Llucia Ramis, Clara Fontanet, Joan Fullana, Joan Tomàs Martínez, Jaume C. Pons, Pau Vadell, Pau Castanyer, Angel Igelmo, Glòria Julià, Emili Sánchez, P. Antoni Pons i Carles Rebassa. A més, en el projecte participen tres editorials de les Illes: Editorial Ensiola, Editorial Moll i Documenta Balear.
Tasta'ms'emmarca en els plans de foment de la lectura que impulsen la Conselleria d'Educació i Cultura del Govern balear i el departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, i compta amb la col·laboració de l'Associació d'Editors en Llengua Catalana, el Gremi d'Editors de Balears, el Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya, l'Autoritat del Transport Metropolità, TMB, RENFE, FGC, ADIF, TUGSAL, TRAM i Serveis Ferroviaris de Mallorca.
La campanya inclou novetats editorials en diferents gèneres: narrativa, no ficció, divulgació, poesia o teatre.
A Menorca, més endavant
Si bé, en principi sols Mallorca disposarà d'aquesta degustació literària, la consellera de Cultura, Bàrbara Galmés, senyala que, una vegada closes les converses amb Aena i els serveis de Sanitat per tal d'aconseguir un suport econòmic, la iniciativa té previst arribar també a Menorca, Eivissa i Formentera.
La relació de les primeres obres que es distribuiran és la següent:De tot cor, d'Andreu Martín (Bromera Edicions);Coses que et passen a Barcelona quan tens trenta anys, de Llucia Ramis (Columna Edicions);Criatures d'un altre planeta, d'Elisabet Pedrosa (La Magrana-Dèria);La rebel·lió, de Joseph Roth (Editorial Ensiola);Això és (i no és) allò, de Jesús Tusón (Ara Llibres);Retorn amarg, de Lluïsa Forrellad (Angle Editorial);Pedra foguera, antologia de poetes joves(Documenta Balear);Els mil i un quarts d'hora, de T. S. Gueullette (Editorial Moll);Ala de corb i els traficants d'esclaus, d'Enric Larreula (Baula Editorial);Criatures obstinades, d'Aimée Bender (Club Editor 1984);La intimitat, de Marc Romera (Editorial Empúries); iL'amistat, de Francesc Torralba (Pagès Editor).