TW
0

Demà, dijous 20 de novembre, celebrarem un any més la diada internacional dels Drets dels infants

Susana Mora Humbert
Maó
Farà poc més d'una setmana que es donà inici a les campanyes de conscienciació dels Drets dels Nens als mitjans d'informació. D'aquesta manera, aproximadament des del dia 10 d'aquest mes, hem pogut gaudir de petits espais -protagonitzats per qualcuns dels nostres actors predilectes del moment- en els que se'ns recorden alguns dels drets fonamentals dels més menuts. Tot això es deu al fet de que en el dia de demà, dijous, celebrarem novament el que tots coneixem ja com el Dia Internacional dels Drets dels Infants.És així com el dia 20 de novembre ha quedat institucionalitzat com el Dia Universal de la Infància, la data que ens fa recordar que un infant no és solament un ésser fràgil que necessita que el protegeixin, sinó també una persona que té el dret de desenvolupar-se com a tal, essent educat, assistit mèdicament, alimentat, i gaudint de drets tals com els d'expressar-se, divertir-se i aprendre dels món i dels altres.
Origen
L'any 1954, l'Assemblea General de les Nacions Unides va recomanar que s'instituís en tots els països un Dia Universal de la Infància, que consagraria a la fraternitat i a la comprensió als nens i les nenes del món sencer i es destinaria a activitats pròpies per a promoure el benestar dels infants al món.
El 20 de novembre es commemora la data en la que l'Assemblea General va aprovar la Declaració sobre els Drets del Nen l'any 1959, i la Convenció sobre aquests drets de l'any 1989. Per això, aquest dia ha passat a ser el que tots coneixem con a Dia Universal de la Infància.
Convenció sobre els drets dels nens
Ja han passat dinou anys des de que s'aprovà la citada Convenció en la que hi participaren concretament 192 països del món entre els que no s'hi trobaren els Estats Units i Somàlia, que la ratificaren, i la convertiren així en l'instrument de Drets Humans més amplament refrendat a la història de la humanitat. El document va suposar l'assoliment d'una important fita, que va permetre que l'infant passés a ser considerat com un ésser de ple dret a la nostra societat.
Actualitat
Ara bé, malgrat això, sabem que malauradament, es segueixen violant diàriament els drets de milions de nens i nenes a tots els països del món i, per tant, totes les institucions públiques i privades, per una banda, i la societat civil, per l'altra, han de respondre a n'aquest repte i seguir lluitant per tal que la Convenció es converteixi en una realitat en benefici dels infants del món. Per aquesta mobilització de tota la societat, tant nacional com internacional, segueix essent una prioritat l'article 42 de la reiterada Convenció, el qual compromet als Estats part a donar a conèixer àmpliament els principis i disposicions de la Convenció per mitjans eficaços i apropiats, tant als adults com als nens.
En definitiva, des del "Xoc", volem felicitar el dia de demà a tots els infants del món, i recordar als nostres lectors que encara està tot per fer!