TW
0

Què amaga realment la gratuïtat d'aquest producte utilitzat de manera quotidiana?

Fons Menorquí de Cooperació
Ferreries
Les bosses de plàstic són eficients, netes i, ? són gratuïtes. El seu pes mínim, uns 6 grams capaços de portar fins a cinc kilos, el seu baix cost i la seva impermeabilitat les han convertit en objectes indispensables per transportar aliments, roba o qualsevol altres compra quotidiana. Però una volta a casa, passen a ser un residu, la gestió del qual cada vegada és més problemàtica perquè el volum de bosses és cada vegada més gran. A l'Estat espanyol, una gran superfície "regala" als seus clients aproximadament 70 milions de bosses de plàstic cada mes.

Què passa amb aquestes bosses?
Només un 1% de les bosses es recicla, per tant el seu destí final són els abocadors o les incineradores. Així i tot, una gran quantitat d'elles que no hi arriben perquè surten volant pels aires i acaben a platges, ports, claveguerams, o descampats. Quan les bosses de plàstic estan impreses, les tintes que contenen residus metàl·lics contaminants passen a l'aigua i al subsòl contaminant l'entorn i entrant a la cadena alimentària de molts animals. Es calcula que 200 espècies marines ( balenes, dofins, foques, tortugues) moren a causa de les bosses de plàstic, perquè les confonen amb menjar.

Què es fa?
Molts països busquen solucionar el problema dels efectes negatius de l'ús de les bosses de plàstic a l'entorn. Alguns exemples:
? Bangladesh i Rwanda han prohibit la utilització d'aquest tipus de bosses
? Xina va prohibir les bosses de plàstic gratuïtes
? Irlanda és la primera nació europea que va gravar amb un impost especial les bosses de plàstic i va aconseguir reduir el seu consum en un 90%
? El 27 de març de 2007, San Francisco es va convertir en la primera ciutat d'Estat Units a prohibir-les. Okland i Boston están considerant també la seva retirada.
? Israel, Canadà, Botswana, Kenya, Tanzània, Taiwán i Singapur també les han prohibit o estan en procés de fer-ho
? França té previst prohibir els embalatges plàstics no degradables a partir del 2010.

Què podem fer nosaltres?
?Utilitzar una bossa de tela, així estalviarem 6 bosses al dia, 24 a la setmana, 288 al mes i 22.176 en tota una vida.
? Portar una bossa plegada a la butxaca per les compres inesperades
? Animar la família i companys a que redueixin el seu consum de bosses de plàstic.
? Reclamar al nostre supermercats i botigues que no elimini l'ús d'aquest tipus bosses.