TW
0

L'Associació d'Educació d'Adults de Menorca (AEAM) fou present en aquesta edició que tingué lloc el dissabte 15 de novembre a la Facultat d'Educació de la UNED a Madrid

Redacció
Maó
El passat dissabte 15 de novembre es va celebrar a la Facultat d'Educació de la UNED a Madrid, en el marc del "Vº Festival del Aprendizaje a lo largo de la Vida i la Educación de personas adultas en España", la "III Jornada Nacional del Aprendizaje Permanente" on l'Associació d'Educació d'Adults de Menorca(AEAM) hi va estar present amb dos comunicacions presentades per n'Ángel Quevedo Mesones del CEA Ciutadella sota el títol "Una nueva vida estudiando; conocimiento y sabiduría de la mano" i en Daniel Fàbrega del CEPA Joan Mir i Mir amb "Mis vivencias en más de 20 años participando en la escuela de adultos", respectivament.
Aquest Festival de l'Aprenentatge al llarg de la Vida és una eina de comunicació promoguda per la UNESCO utilitzada i produïda a més de cinquanta països de tot el món. L'objectiu del Festival és celebrar, difondre i reconèixer la importància de l'Aprenentatge i l'Educació Permanent com instrument per reforçar la cohesió social, la ciutadania activa, el diàleg intercultural, la igualtat entre dones i homes i la realització personal, seguint les directrius de la Unió Europea.

La FAEA
La III Jornada Nacional de l'Aprenentatge Permanent que es va desenvolupar en el marc d' aquest Festival està organitzada per la FAEA, Federació d'Associacions d'Educació de Persones Adultes, organització nacional, sense ànim de lucre, dedicada a promoure un model obert i participatiu d'educació permanent. Aquesta federació va sorgir l'any 1984 com a plataforma de coordinació d'entitats diverses, plurals, autònomes entre si, amb la finalitat d' intercanviar experiències, innovar, investigar, desenvolupar projectes, elaborar materials didàctics, promoure la formació de formadors i ser interlocutor davant les diverses administracions (internacional, nacional, autonòmica i municipal) en aspectes relatius a l'educació permanent. La FAEA desenvolupa i difon les seves accions de forma gratuïta, en forma de CDROM amb materials didàctics per als educadors, a la seva Web (www.faea.es) i mitjançant cursos de formació.

Objectius
Els objectius plantejats en la III Jornada d'Aprenentatge Permanent són:
?Sensibilitzar sobre la necessitat de seguir educant-se al llarg de la vida.
?Motivar la participació per a viure, aprendre, treballar i conviure.
?Fomentar la coordinació entre institucions i l'intercanvi d'experiències entre les persones que participen en processos d'educació permanent.
?Donar a conèixer els recursos educatius i d'aprenentatge existents en els diferents àmbits, local, regional i nacional.
?Destacar i premiar donant "veu" a les persones que aprenen en diferents entitats educatives, recollint les seves històries personals, celebrant el seu protagonisme en l'aprenentatge i reconeixent dels seus assoliments.
?Fer visibles i sistematitzar materials i bones pràctiques en l'aprenentatge al llarg de la vida i l'educació de persones adultes, en els temes destacats.
Per tant la III Jornada va dirigida a totes les persones i institucions que participen en educació de persones adultes (majors, dones, joves, immigrants...), personalitats de la política i la cultura, mitjans d'informació i comunicació, responsables de l'administració pública i dels òrgans polítics locals, regionals i nacionals i organitzacions nacionals i internacionals d'Educació de Persones Adultes.
Com hem apuntat abans dos membres de l'Educació de persones adultes de Menorca van participar-hi i aquí us transcrivim la ponència que sota el títol "Mis vivencias en más de 20 años participando en la escuela de adultos" va fer en Daniel Fàbrega Carles.

"Mis vivencias en más de 20 años participando en la escuela de adultos"
Hola, me llamo Dani, vengo de Menorca, tengo 38 años y llevo 21 años asistiendo a la escuela de adultos, ya que empecé en el curso 1987/88.
Como ya he dicho llevo 21 años en la escuela de adultos y en diez minutos es muy difícil explicaros todo lo que he visto y he vivido, de modo que voy a explicaros a grandes rasgos mis vivencias en la Educación de Personas Adultas
Primero me gustará explicaros cómo es un curso en nuestra escuela. Para empezar os contaré que allí en la isla empezamos las clases en octubre, pero en septiembre ya nos hemos de ir a matricular, haciendo colas que incluso provocan el cierre de la calle donde se ubica la escuela. Hay muchos cursos y de toda clase igual que la personas que asistimos. Un ejemplo es el mío yo empecé sacándome el graduado escolar, seguí con cursos de informática, de idiomas (alemán, ingles y catalán), de gastronomía, teatro, etc.
Una característica de la Educación de Adultos de Menorca es que la gente se acerca a la escuela por una necesidad y una vez conseguida se queda realizando más cursos para estar mejor preparados o preparadas.
La parte lúdica es intensa también en la escuela por Navidad y Semana Santa solemos celebrar estas dos fechas con una pequeña fiesta donde los participantes en las escuelas traen comida casera y nos las comemos todos juntos, para terminar bailando. Pero la gran fiesta de la Educación de Adultos de Menorca la realizamos durante la primavera. Durante un domingo nos reunimos en el pueblo de Es Mercadal, situado en el centro de la isla, y hacemos un concurso de paellas, este hecho no tendría mayor importancia si no fuera porque unas mil personas nos reunimos y reivindicamos la educación de adultos, invitamos a los políticos, mostrándoles nuestra fuerza, la gran voluntad, de alumnos y alumnas, profesores y profesoras, que día a día, año tras año estamos luchando para y por el movimiento de la educación de personas adultas en Menorca.
Otra cosa que quiero destacar es la mucha voluntad que tienen los profesores y profesoras y lo digo con la certeza de haber visto maestros y maestras que con pocos recursos didácticos, y mucha ilusión han conseguido que aprendiéramos sus enseñanzas.
Otro aspecto muy importante en la escuela de adultos es el espíritu de unión entre profesorado y alumnado hay muy buen ambiente, un gran compañerismo en las clases, un buen ambiente en los pasillos y sobre todo las ganas y la ilusión de aprender de los alumnos y alumnas.
También me gustaría que comprendierais que nosotros al estar en una isla tenemos un gran problema: la doble insularidad, respecto a la península y también respecto a la capital de la Comunidad, Palma, por lo que todo lo que tenemos lo hemos tenido que luchar tanto los profesores individualmente, los claustros y directivas colectivamente y alumnos que han pasado y que seguramente pasaran apoyando las iniciativas de la escuela, pues a la educación de adultos no se le da la importancia que debería dársele y a menudo hemos tenido que salir a la calle para reivindicar la EDUCACIÓN DE ADULTOS. En definitiva para que se nos respete y se nos tenga en cuenta.
Para terminar os diré que personalmente creo en la educación de adultos, creo que es un derecho constitucional y no una propina, que es muy necesaria a la vista de los tiempos que corren, ya que hoy por hoy hay muchísima competividad, pero que sepáis que si estamos aquí es por que en Menorca, a igual que en vuestras zonas hay muchas personas con ilusión por aprender y superarse a si mismas, tanto profesional como personalmente, que no esta esto último en ningún libro, pero que también es muy importante.
Daniel Fàbrega Carles