TW
0

Què celebrem en els dies de descans celebrats anualment a principis del darrer mes de l'any?

Susana Mora Humbert
Maó
Aquest darrer cap de setmana, els ciutadans espanyols hem gaudit d'un dia més de descans gràcies al conegut per a tots com a pont de la Constitució o pont de la Puríssima, jornada d'esbarjo que qui més qui manco ha allargat un pelet més afegint-li encara en aquest un dia. Ara bé, tot i que tots hem disfrutat d'aquest període de plaer sense obligacions laborals, molts de nosaltres ho hem fet sense ser conscients de quin és el motiu i l'origen d'aquestes festivitats nacionals que ens han permès allargar el nostre temps d'oci. És per això que des d'aquestes línies intentarem explicar breument quin és el per què d'aquesta celebració.

Constitució o Puríssima
En primer lloc, apuntar, que aquest any, més que de pont de la Constitució podríem parlar només de pont de la Puríssima, doncs ha estat precisament la festivitat que dóna lloc en aquest segon la que ens ha brindat amb un dia de descans. Això és així perquè, el dia que es celebra com el de la Constitució, pròpiament, és el dia 6 de desembre, que enguany ha caigut en dissabte, pel que tot i que per a molts treballadors aquest és un dia laboral, per al que nosaltres, els estudiants ens incumbeix, el dissabte de per sí no és ja un dia lectiu (malgrat que hem de senyalar que és cert que molts centres de l'illa han aprofitat per agafar com a dia de descans de lliure elecció el divendres anterior al pont o el dimarts següent per tal de compensar la "pèrdua" del descans del dia 6). Per tant, essent que el dia de la Puríssima és concretament el dia 8 de desembre, i havent transcorregut aquest en el calendari d'aquest curs en dilluns, ha estat aquesta celebració la que ens ha permès comptar amb un dia lliure més.

6 de desembre
El motiu de que sigui aquest dia aquell en que es celebra la commemoració de la Constitució, és precisament perquè fou un dia 6 de desembre, concretament de l'any 1978 en el que es ratificà el text que conforma la Carta Magna espanyola. D'aquesta manera, amb aquesta festivitat festegem l'aprovació de la norma jurídica suprema del nostre ordenament jurídic. Norma, respecte de la que parlarem en una altra edició, que va ser fruit del procés històric denominat Transició Espanyola que tingué lloc després de la mort del dictador general Francisco Franco el dia 20 de novembre de 1975 i que suposà l'inici de la consolidació del nostre estat social democràtic de dret. Norma envers la que cal apuntar que enguany ha complert ja trenta anys!

8 de desembre
En aquest dia, per altra banda, els espanyols celebrem la festivitat de la Immaculada Concepció, essent aquesta patrona del nostre Estat. Al llarg de la celebració d'aquesta festivitat, els capellans espanyols tenen el privilegi de vestir casulla blava, essent-los atorgada tal prerrogativa l'any 1864 per la Santa Seu com a agraïment a la defensa del dogma de la Immaculada que férem des d'Espanya.
Des del Xoc, esperem que amb aquesta breu ressenya respecte a les festes celebrades anualment en el conegut pont de principis del mes de desembre, prenguem consciència de la importància de les commemoracions que en aquestes es festegen, doncs ambdues tenen força transcendència històrica i cultural pel que no s'han de viure a la lleugera.