TW
0

Arribant ja a Nadal, torna a ser època de començar a enviar la tradicional tarja per a felicitar les festes

Susana Mora Humbert
Maó
Dimarts que ve, dia 23 de desembre serà l'últim dia de classe del primer trimestre d'aquests curs 2008-2009, i tot perquè dins de la setmana que ve donarem pas a l'esperada celebració de les festes nadalenques, ja que el dijous serà dia 25 de desembre, dia de Nadal. És propi d'aquestes festes enviar als nostres familiars i amics una felicitació de Nadal, és a dir, la típica tarja mitjançant la que felicitem les festes a tots els nostres éssers estimats. Heu pensat mai quin és l'origen de les mateixes? Des del "Xoc" hem fet un treball de recerca al respecte i en les següents línies en volem compartir les conclusions del mateix per poder saber tots plegats un poquet més sobre la història de les tradicions nadalenques.

Contingut
Aquestes targes que popularment es coneixen com a Christmas -havent importat el terme de la cultura angloxasona- tenen un contingut típic que s'estén des de símbols vertaderament cristians tals com escenes del Naixement de Jesús i l'estrella de Betlem a les referències purament seglars, a vegades xistoses, a vegades estacionals (paisatges, meteorologia, etc.) o a les activitats comunes de Nadal, com són les compres i celebracions.

Història
El costum d'enviar missatges nadalencs es va originar a les escoles angleses, on es demanava als estudiants que escrivissin quelcom que tingués a veure amb la temporada nadalenca abans de sortir de vacances d'hivern i ho enviessin per correu a casa seva, amb la finalitat que els seus pares rebessin un missatge de Nadal.
L'any 1843, W.E Dobson i Sir Henry Cole van fer les primeres targes de Nadal impreses, amb l'única intenció de posar a l'abast del poble anglès les obres d'art que representaven el Naixement de Jesús.
Va ser l'any 1860, quan Thomas Nast, creador de la imatge del Pare Nöel, va organitzar la primera venda massiva de targes de Nadal en les que apareixia impresa la frase "Bon Nadal".

Quan i per qui s'envien
Les targes de Nadal són enviades, òbviament durant el període nadalenc (al voltant del 25 de desembre) per molta gent (incloent no cristians) a la cultura occidental i a l'asiàtica.

Actualitat
El suport en el que s'envien avui dia les targes de Nadal és més ampli que anys enrere, ja que abans només existia l'opció de fer-se amb una tarja de paper o cartolina, però actualment tot i seguir comptant amb les mateixes, aquestes han donat pas a les felicitacions telemàtiques, ja sigui mitjançant una cridada telefònica o a través d'un correu electrònic.

Opinió
És una tradició molt bonica, perquè a través de les targes es pot comunicar a tots els nostres éssers estimats, l'alegria que sentim en arribar aquestes festes. Moltes persones pensen que aquests costums se'ls ha inventat la gent per a divertir-se i els comerços per a vendre. Però hem de recordar que darrera de les mateixes hi ha molt de significat i hem de tractar de viure aquestes tradicions amb el sentit profund que tenen. Així, el 24 de desembre no només serà una festa més sinó que haurem preparat la seva celebració per a viure-la amb totes aquelles persones que ens estimem.