Un parell de trencaclosques

TW
0

Aquest és el darrer "Nombres a Xoc" de 2008 i com a tal serà una mica especial. No dividirem els problemes per nivells, anima't a resoldre'n qualsevol. Bon Nadal i feliç 2009! (Les solucions dels problemes dels dies 3 i 10 sortiran en la propera entrega)

Un parell de trencaclosques
Amb les peces negres forma una creu llatina i amb les blanques la lletra T


Olimpíades matemàtiques
Col·loca els primers 8 nombres naturals (de l'1 al 8) sense repetir-ne cap a la següent figura de manera que la suma dels quatre nombres de cadascuna de les tres anelles centrals sigui la mateixa per cada anella central i el doble de la suma dels dos nombres de cadascuna de les anelles laterals.


Tocat i enfonsat!
Hem organitzat una batalla naval amb un conjunt complet de vaixells però una vegada col·locats sobre el taulell els hem tornat a treure. Per ajudar-te una mica, a cada fila i cada columna del taulell hi hem escrit la quantitat de caselles que estaven ocupades pels vaixells abans de treure'ls. Seràs capaç de tornar-los a posar sobre el taulell de manera que els nombres que hi ha al final de cada fila i cada columna quadrin?


La cadena
Situa els 9 quadrats següents formant un quadrat major (de 3 files i tres columnes) de manera que aparegui una única cadena tancada.


Comptant triangles
Quants triangles, del tamany que sigui, ets capaç de trobar a la següent figura?


Recorda que pots enviar les teves solucions a l'adreça: solucionsxoc@gmail.com