TW
0

Fons Menorquí de Cooperació
L'escola Verge del Carme i l' institut Joan Ramis i Ramis comencen el 2009 incorporant-se a la Xarxa de Centres Educatius Cooperants impulsada pel Fons Menorquí de Cooperació.

La Xarxa Centres Educatius Cooperants és una iniciativa nascuda al 2004 amb l'objectiu de promoure la consciència crítica sobre la realitat mundial a través del treball en valors com la solidaritat i la cooperació. El seu funcionament és molt senzill. Cada escola i institut de l'illa entra en contacte amb un centre de Nicaragua, acorda un tema comú per treballar amb els alumnes durant el curs i elabora un document final per ser intercanviat amb el seu homòleg de l'altra banda de l'Atlàntic. La relació de coneixement i intercanvi mutu establerta entre les diferents escoles i instituts permet a mestres i alumnes conèixer de primera mà altres vivències i realitats, analitzar-les i reflexionar sobre les seves causes i conseqüències.

En tot aquest procés, el Fons Menorquí de Cooperació té el paper de mediador entre les escoles de cada zona, ja que les diferències en el calendari lectiu, la dificultat per accedir a mitjans com internet i el fet que les perspectives educatives de les dues zones no són sempre coincidents, fan necessària una infraestructura de coordinació que permeti dur el seguiment i asseguri continuïtat del projecte.

Els professors participants d'aquesta iniciativa asseguren que es tracta d'una gran experiència per al centre i per als alumnes, ja que, segons aquests, permet posar rostre a les desigualtats, alhora que fomenta la reflexió sobre el nostre model de societat.

Alguns dels treballs enviats han estat sobre l'aigua, la llet, els jocs o el temps lliure.

Actualment són dotze els centres que integren la Xarxa:

Col·legi Sant Francesc de Sales (Ciutadella) - Instituto Rural Básico (Telpaneca)

C.P. Mare de Déu del Toro (Es Mercadal) - Escuela Las Trojas (Telpaneca)

Institut Josep Miquel i Guàrdia (Alaior) - Instituto Monseñor Ernesto Gutiérrez Carrión (Telpaneca)

C.P. Sant Lluís (Sant Lluís) - Escuela Cristo Rey (San Lucas)

C.P. Verge del Carme (Maó) - Pendent d'assignar

Insititut Joan Ramis i Ramis (Maó) - Pendent d'assignar