TW
0

Els alumnes de 4rt d'ESO de l'Institut Biel Martí de Ferreries, ens relaten una impactant experiència viscuda el mes de desembre al seu centre

Gloria Gomila
i Aroa Lozano
Avui (dimarts 16 de desembre de 2008) a les 12:15 del matí a una de les classes de quart d'ESO de l'IES Biel Martí de Ferreries ha entrat un inspector.
Acompanyat pel cap d'estudis ens ha informat que s'havia d'endur a una alumna de la classe. Ens ha dit que era inspector de policia, i ha tret una llibreteta on s'ha mirat el nom de l'alumna:

- Valentina Maidana!
Ella, amb cara de no saber què passava, ha dit:
- Soy yo.
- ¿Te puedes poner de pie?
- Sí - diu ella amb cara espantada.
- ¿Traes el móvil?
- Sí, ¿por?
- Dámelo!- diu l'inspector cridant.
Ella li dóna sense dir res més.
- Recoge tus cosas, que me tienes que acompañar a comisaría, ya hemos avisado a tu padre, te está esperando.
- ¿Por qué?
- Tú ya sabes muy bien por qué!! -cridant encara més.
- Pero si no hice nada.
- Es por unas fotos que hemos encontrado en tu ordenador que comprometen a ciertas personas, date prisa y no impliques a tus compañeros, que ya bastante has hecho".

Ell, lleva la taula de davant perquè na Valentina pugui sortir, i ella, espantada i sense oposar resistència, se'n va amb ell. Ell l'agafa bruscament d'un braç i l'empeny cap a la porta. Ella plora.
El professor que està amb el grup diu a l'inspector que no són maneres de tractar-la, així mateix alguns companys també la recolzen i critiquen el comportament de l'inspector de policia. Ell, abans de tancar la porta, diu:
- No digáis nada, aún cerraremos el instituto.

Quan han marxat, la classe esclata en crítiques i reclamacions.Els alumnes estan molt preocupats per l'alumna afectada, però l'actuació d'aquell inspector ens ha fet por a causa de la seva actitud. D'immediat, ens hem posat a redactar un escrit per enviar-lo als diaris i fer una denúncia a l'Administració. Hem cregut que s'havien violat una sèrie de drets humans:
- Article 9: dret a la llibertat, excloent l'arrest i l'exili arbitraris ja que l'inspector la va detenir arbitràriament.
- Article 11: dret a la presumpció d'innocència.
- Article 12: dret a la llibertat dins la vida privada ja que l'ha jutjada públicament i, a més l'ha intimidat.
- Article 19: dret a la llibertat d'opinió i expressió, ja que li va dir: "Aquí hablo yo y tú no tienes ningún derecho a hablar".
- Article 30: respecte de tots els drets.

En aquest moment hem pensat que havia estat una injustícia, hem sentit por i ràbia, també ens hem enfadat amb nosaltres mateixos per no haver estat capaços de fer-hi res. Ens hem sentit tristos i molt malament. Hem pensat que, més que mai, a un centre educatiu, s'havien de respectar els drets humans. Hem pensat que, s'havia de respectar la presumpció d'innocència de na Valentina fins que no es demostrés el contrari. Hem acordat donar-li a na Valentina el nostre recolzament incondicional.

Aquesta vegada, per sort, tan sols ha estat una representació teatral, en la que han participat tant actors professionals (Josep Mercadal i Jordi Odri) i alumnes (a la nostra classe, Valentina Maidana), però hi ha molts de països on això és una realitat, passa diàriament i molt més freqüentment. A més, el tracte a les persones és molt pitjor. Per a nosaltres ha estat una experiència dolorosa i trista, però a la vegada educativa i interessant, ja que ens ha ajudat a sensibilitzar-nos amb aquella gent que viu en un "món" pitjor, també hem après a reaccionar davant de situacions similars, ja que aquesta vegada ens vam quedar tots sense saber què fer.

No hauria de ser necessari fer aquest tipus de coses perquè la gent se n'adoni del que passa a altres països i per a ser conscients de la importància dels drets humans.

(Alumnes de 4art d'ESO A, B i C de l'Institut Biel Martí, Ferreries. Signen aquesta carta Glòria Gomila i Aroa Lozano en representació de l'alumnat d'aquest curs.)