TW
0

FITXA Joan Mercadal (es Migjorn Gran, 1969), aficionat a la fotografia des de ben petit. Entre 1992 i 1995 faig els meus estudis a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya, a l'Escola Industrial de Barcelona. Al llarg d'aquesta etapa participo a varis tallers fotogràfics a l'Espai de Fotografia Francesc Català-Roca de Barcelona. No és fins a finals de 2006 que decideixo treballar professionalment com a fotògraf freelance. A principis de 2008 participo a la creació de l'Associació de Photobloggers de Menorca, i l'Associació Amics de l'Art des Migjorn Gran. Actualment tenc estudi propi i treballo compaginant encàrrecs amb fotografies de stock per a la agència Agefotostock.

Raquel Marqués
Es Migjorn Gran
Viu la fotografia, una emoció indispensable per transmetre sensacions a l'espectador. La imatge de Joan Mercadal parla, diu molt de l'autor, però sobretot del món que l'envolta. Fa dos anys que es posà la màscara dels valents. Deixà el negoci familiar i s'aventurà com afreelance. Avui compta amb un estudi propi i un equip de primera: focus, impressores, un bon ordinador, discos durs sens fi per a l'emmagatzematge i, per descomptat, l'eina principal, en el seu cas, una Canon Eos 1D. Malgrat tot, reconeix que el que veritablement importa és qui hi hagi rere la càmera.

Encantat amb la revolució de les noves tecnologies, Mercadal defensa la creació en digital. "ElPhotoshopel que fa és substituir el laboratori químic, però no és tan fàcil, saber com acabar la imatge és bàsic. A la vessant digital som autodidacte, si bé la meva formació amb analògic ha estat molt important a l'hora d'evolucionar. Tenir una base ajuda, però per aprendre el millor és mirar moltes fotos i recrear les propostes dels altres", explica. Al respecte, ell mateix segueix webs com www.onexposure.net.

Dalt els porxos de ca seva hi té muntat el seu espai de treball. Allà experimenta amb objectes, fent composicions que van més enllà de la bellesa. Però l'acció, diu, es troba a fora, amb el privilegi de viure a una illa paradisíaca de la que en recull l'estampa més creativa fugint de la tipicitat del paisatge. Conjuga la tasca comercial, que li permet subsistir, amb la llibertat de qui constantment li roda pel cap aquella idea amb la que donar un cop d'efecte. Així i tot, comenta, "intento fer art en tot el que faig, ja sigui fent un catàleg de sobrassades com fotos a una platja meravellosa".

Encàrrecs no n'hi falten. "Com a freelance m'ha anat millor del que m'esperava i desitjo que sigui així durant molta estona. Per a mi és una sort tenir una feina que em doni tantes satisfaccions". El seu objectiu ho congela tot. Sabates, habitacions d'hotels, embotits, ciutats, vaixells... A l'àmbit artístic, senyala, "és complicat definir el que és art i el que no. Els pintors, en relació als fotògrafs, estan sobrevalorats, avui qualsevol que faci una pinzellada a un llenç ja és un artista".

Les publicacions tampoc escapen a la seva inquietud, amb la participació, entre d'altres, a la guia "Menorca Explorer" o el llibre "La Mola", de Joana Català. Encara que ha participat a diferents exposicions, Joan Mercadal es sent identificat amb la manera que mostra internet. "El meu fotoblog és una exposició permanent". De "La foto del dia" (http://menorcafoto.aminus3.com/), a on penja constantment i a diari les seves instantànies, en diu que és el seu banc de proves.

Membre actiu i fundador de l'Associació de Photobloggers de Menorca (actualment amb una cinquantena de socis), el fotògraf lloa la tasca d'un grup on hi ha cabuda per a professionals i aficionats. "Allà tots som iguals, l'únic que cerquem és expressar amb imatges", apunta.

Parla molt bé del nivell fotogràfic de l'Illa. Admira la feina de l'antiga escola, la de Lluís Real, Pedro Coll o Toni Vidal. I la dels nous valors com Sergio Vargas i Nuri Seguí. "A Menorca és fàcil començar, toques sostre tot d'una però que hi hagi molta gent que faci fotos t'ajuda a millorar".

Joan Mercadal pensa en fotografies. Si en sortir de casa es deixa la càmera torna enrere. És un fotògraf amb segell propi que provoca sensacions.

Més informació: www.menorcafoto.com, menorcafoto.aminus3.com, menorcabasquet.blogspot.com