TW
0

Lluís Vergés
Maó
Els orígens de la ideologia que sustenta el terrorisme islàmic, l'evolució del pensament extremista de Bin Laden i Aiman al-Zawahiri, els preparatius dels atemptats de l'11-S i la incompetència i descoordinació dels serveis d'intel·ligència nord-americans, són els temes principals de 'L'amenaça de la torre' de Lawrence Wright. Aquest llibre, que es tradueix al català abans que al castellà, va guanyar diversos premis importants als Estats Units, entre ells el Pulitzer en la categoria de no ficció de l'any 2006.

L'autor del llibre, que va ser professor se la universitat nord-americana del Caire i que ha escrit tant novel·les com llibres d'assaig, va entrevistar a més de dues-centes persones per escriure aquest reportatge que explica la història real de Al-Qaida com si es tractés d'una novel·la.

El relat de 'L'amenaça de la torre' es remunta al final de la Segona Guerra Mundial quan un escriptor i professor egipci Sayyid Qutb va posar les bases de l'ideologia fanàtica i criminal que ha acabat per convertir-se en una de les grans amenaces del nostre món. Al llarg dels anys els pensadors extremistes han anat cercant subterfugis i trampes per aconseguir retorçar les sures de l'Alcorà per fer-los dir el que no diu i adaptar-les a la seva ideologia ressentida. Pas a pas han anant sortejant els obstacles de la doctrina islàmica com són la mort d'innocents o d'altres musulmans, entre d'altres, a fi de construir una ideologia política terrorista basada en el text d'un llibre religiós, que per la major part dels creients porta un missatge de pau.
Com es detalla a 'L'amenaça de la torre', els ideòlegs d'aquest pensament totalitari culpen Occident de bona part de les misèries que afecten els països àrabs i ofereixen com a solució imposar per la força els manaments que van ser escrits fa gairebé nou segles i prosseguir la tasca de convertir tots els infidels.

El més sorprenent és que la major part dels adeptes a aquestes idees delirants no són musulmans ignorants o pobres sinó persones de famílies de classe mitja o alta i amb un alt grau de cosmopolitisme. Els reclutes de les missions suïcides d'Al Qaeda tenien majoritàriament formació universitària, i molts s'orientaven cap a les ciències i l'enginyeria. Pocs eren producte de les escoles religioses. De fet, un gran nombre havien estudiar a Europa o als Estats Units i parlaven fins a cinc o sis idiomes. No mostraven signes de desordres mentals, i en general ni tan sols no eren molt religiosos quan es van unir a la jihad. Tanmateix tenen un altre tret en comú viuen en països que no són els seus i se senten desplaçats.

El llibre explica també l'ascens d'Osama Bin Laden com a líder i ideòleg del terrorisme islàmic i dels atemptats de l'11-S que van costar més de dos mil cinc-cents morts. Igualment relata tots els intents fallits dels serveis d'intel·ligència nord-americans per tal de tractar d'eliminar Bin Laden i les seves bases d'entrenament. Exposa també que els serveis secrets tenien elements per haver investigat l'11-S abans de que es produís. Si 'L'amenaça de la torre' fos una novel·la podríem objectar que té masses personatges i subtrames però és tracta d'una història real.

L'amenaça de la torre
autor: Lawrence Wright
gènere: Història
editorial: Mina
edició: Barcelona, 2008
traducció: Imma Estany
pàgines: 610
preu: 25 euros