TW
0

Representant més admirat del surrealisme, Salvador Dalí va ser genial i controvertit

Redacció
Maó
Divendres de la setmana passada, dia 23 de gener, es va complir el vintè aniversari de la mort de Salvador Dalí, un dels artistes més genials, polifacètics i també controvertits del segle XX. Conegut sobretot arreu del món per la seva pintura d'estil surrealista, també va escriure llibres, il·lustrar contes, i participar en pel·lícules, tant com a guionista com a escenògraf.

Nascut a Figueres l'any 1904, durant la seva llarga vida va compartir amistat i projectes amb personatges com García Lorca, Buñuel, Picasso o Hitchcock. Però segurament, la persona més important en la seva vida va ser Gala, la seva dona, que a banda de ser la seva marxant, va influir poderosament en tot el que feia.

Dalí és el representant més admirat del surrealisme i va popularitzar una manera de fer feina que ell mateix anomenava "mètode paranoic-crític", inspirat en les teories sobre l'inconscient de Sigmund Freud i consistent en la representació d'imatges oníriques i d'objectes quotidians a través de formes sorprenents, més enllà de la realitat. Deixant enrere la realitat física per tractar la realitat mental. Tenim un bon exemple força conegut en els rellotges tous de la pintura que duu per nom "La persistència de la memòria" i que fins al mes de març estarà exposat a Figueres, gràcies a un préstec del MoMA (Museum of Modern Art) de New York.