TW
0

L'espectacle va anar a càrrec d'un grup de ballarines del Centre de Dansa Art en Moviment, que fa cinc anys que participa en aquestes funcions pedagògiques

Rosa Carreras
Ciutadella
Dissabte passat vam assistir a l'EI Es Poriol de Ciutadella a un espectacle de dansa especial per dues raons. Les ballarines, un grup d'alumnes d'Aurore Gacient, del Centre de Dansa Art en Moviment. I el públic, una vintenta de famílies amb infants de 0 a 3 anys. A les 11 del matí, la sala de psicomotricitat de l'escoleta s'havia transformat en l'escenari íntim i lluminós d'una funció que va acabar amb tanta màgia com havia començat.

La de dissabte va ser la primera d'aquest cicle d'actuacions pedagògiques a Ciutadella que durarà fins al mes de març. Als pobles de Maó i Alaior van començar el mes de novembre. A Ferreries i Es Migjorn el mes de desembre. I as Mercadal, com a Ciutadella, ara, el mes de gener. Es tracta d'una proposta conjunta del Departament d'Educació del Consell insular, els Ajuntaments i l'Equip d'Atenció Primerenca que des de fa cinc anys implica també els alumnes de música i dansa de centres col·laboradors. Són joves i filletes i fillets, per tant, els artistes que actuen a les escoletes davant els infants, i la conjunció és fantàstica. No només per la "professionalitat" dels artistes, sinó també per les reaccions dels infants, alguns d'ells, encara, nadons. Tots estan atents. Absolutament pendents del so, del moviment i dels colors.

Els objectius d'aquest servei són oferir als infants menors de 3 anys, ja estiguin escolaritzats o no, i a les seves famílies, un espai on puguin gaudir de la música i l'expressió corporal, afavorint d'aquesta manera el seu desenvolupament personal, a la vegada que es posa a l'abast l'art com a forma d'expressió i comunicació i convivència. S'afavoreix també la socialització dels infants, en un ambient que propicia l'oportunitat d'identificació amb els i les artistes.

Nosaltres vam tenir l'oportunitat dissabte passat, a banda de mesclar-nos entre el públic i gaudir de l'espectacle i les reaccions dels assistents, d'estar amb les ballarines una hora abans. Vam anar al seu centre de dansa, durant les proves de maquillatge, i els retocs d'última hora de les coreografies, a causa de dues baixes per la grip. No estaven nervioses. Al contrari. Estaven il·lusionades i serenes. Per a elles és una manera d'expressar i de mostrar, el que treballen tots els dies. És una experiència molt enriquidora, complementària a la feina que fan a classe. I els suposa a més d'un repte i un goig artístic, un exercici de responsabilitat i esforç.

Les ballarines que van actuar as Poriol, són un grup d'alumnes avançades de diferents edats, entre els nou i els catorze anys, que tal com ens va explicar la professora, Aurore Gracient, per la seva maduresa i tècnica ja poden intervenir en aquest tipus de propostes. I és que l'aprenentatge de la dansa no només és ballar dins la sala, a classe, sinó saber estar davant el públic, qualsevol públic i adaptar-se a qualsevol espai.

L'espactacle que van presentar les alumnes d'Art en Moviment als infants assistents as Poriol i les seves famílies consta de dues parts. La primera, de dansa clàssica, són fragments del Trencanous on hi intervenen fades, xinesos, ballarines de dansa espanyola, turcs, bufons? i a la segona part, de dansa contemporània, té tres peces recuperades de l'espactacle de final de curs passat, amb un jocs de cadires, uns quants personatges populars i un grup de pepes desarticulades. As Poriol, entremig de la primera i la segona part de l'espectacle, mentre les ballarines es canviaven de vestuari, Aurore Gracient va aprofitar per fer participar els infants del públic i durant uns minuts van fer expressió corporal junts. Els més atrevits, van gaudir fent carotes al mirall i imitant animals com els elefants o les serps. La intenció, sense dubte, despertar el sentit del moviment, motivar-lo, fer-ne una cosa creativa, d'experimentació personal.

La sensació que ens vam endur de la funció pedagògica des Poriol va ser una mescla d'admiració cap a les ballarines i de sorpresa per l'actitud dels infants espectadors. La simbiosi va ser entranyable. I la qualitat, tant de l'espectacle com de l'ambient, fan d'aquesta iniciativa quelcom tan positiu com enriquidor.

IMATGES:Ballarines.Marta Gorrías,
Gemma Ferrer, Júlia Portella, Daniela González,
Clara Mercadal, Júlia Gorrías, Rosa Ribas,
Aina Torres, Carme Carretero, Francina Caules,
Maite Marquès, Clàudia Ferrer, Ariadna Cavaller,
Laura Fernández, Roser Gomila, Anahí Barrow.