TW
0

"Totes les experiències se't queden escrites a la pell"

FITXAVaig néixer l'any 1980 amb la gran sort de caure en aquesta illa tan increïble, i aquí vaig créixer, a Ferreries. Als 18 anys vaig sortir a estudiar a Mallorca i als 21 vaig fer motxilla i agafar l'avió per creuar l'Atlàntic cap a Nicaragua. Viat­ges i retorns han omplert la meva vida tots aquests anys. La subvenció de totes aquestes voltes: l'artesania. Vaig començar fent arracades i trenes al carrer, i ara visc de la bijuteria i disfruto d'investigar en aquest camp, així com en el de la música. Considero la vida com una gran escola.

Raquel Marqués
Ferreries

Una cantautora neix o es fa?
Ufff!, n'he conegudes vàries i cada una amb la seva història! Jo vaig intentar escriure cançons a diferents èpoques de la meva vida, però mai no sortien de l'habitació. Ara fa un any vaig començar a fer temes i per primera vegada gaudia de fer-hi feina, m'omplia. Ara tenc ganes de mostrar aquesta feina, i fer-ne de nova clar!

Com influeix a les seves composicions la seva experiència llatinoamericana?
Viatjant he conegut tanta gent, cultures, corrents... Totes les experiències se't queden escrites a la pell. Indubtablement a les meves cançons s'hi llegeixen els meus camins. També musicalment hi ha molt per aprendre, per exemple a Veneçuela, que és on vivia l'any passat.

Per què hauríem d'escoltar la seva música?
No hi perdrem mai res de conèixer el que no coneixem. La meva música són els meus sentiments, ràbies i impotèn­cies resumits en poc més d'una hora, que és el que dura un concert. Us convit a escoltar-me. Us ve de gust?

Com entén el món?
No l'entenc. S'ésser humà posseeix la raó a més de l'instint animal. Un equilibri entre els dos és un aprenentatge que sembla que no aconseguim. Fins on arribarà aquesta bogeria?

Què inspira les seves lletres?
La necessitat d'expressar una raó, o de fer una denúncia, o de cridar una injustícia...

Què fou el millor del seu debut a Ferreries?
M'agrada cantar a locals així, un centre de gent que s'implica, que es mou per causes properes i justes, com Cas Vesins. I que a més fos a Ferreries... si és que hi havia els meus pares i s'àvia! Estava a casa, i em vaig sentir molt recolzada.

Les seves influències.
Cada persona que he conegut, i sí, clar, cada disc que he escoltat. Jo m'he empapat de Mártires del Compás, Silvio Rodríguez, Amparanoia, Mimi Maura, Alí Primera...

Recomani'ns un disc.
Sanay, és un nou descobriment, perquè és un grup que resulta de la unió de les cultures: un espanyol, un italià, un anglès i dos indis que fusionen jazz, flamenc, indi, samba... mestissatge que arriba.

La música li ha canviat la vida?
La vida ja va fent camins. Ara la música arriba en una època de canvis i sembla que es presenta com a protagonista.

El seu millor record d'infància?
Un poema. Quan vaig fer deu anys mon pare m'ho va regalar en un trosset de paper i escrit a boli. Me'l vaig posar a la cartera i sempre el duia damunt.

Es considera cantautora revolucionària?
Que difícil se'm fa etiquetar-me. Encara no sé si sóc cantautora!

Per a quan un disc?
Quant abans millor. Però de moment...

"A Cor Obert" acaba aquí. Gràcies per les seves respostes. I el seu somni és...
Un món ple d'artistes, sense complexos. I que els carrers de Menorca siguin lliures i oberts a l'art.