TW
0

Fons Menorquí de Cooperació
Una vegada, hi havia un país on totes les persones, les cases i les coses eren de color blau. Existia una llei que prohibia l'existència d'un altre color. La llei deia:
"Es prohibeix expressament l'existència de qualsevol persona o cosa que no sigui de color blau"

En aquell país el que es volia aconseguir amb aquesta llei és que tothom s'assemblés el màxim.

Naturalment, el millor negoci que s'hi podia muntar era una botiga de pintura de color blau. N'hi havia per tot arreu, i a cada casa hi havia una habitació especial plena de pots de pintura blava.

Cada matí el primer que feien les persones que vivien en aquell país era pintar-se les unes a les altres, els pares pintaven els seus fills, els fills pintaven les seves coses, així repassaven tot el que tenien de color blau.

Tothom en aquell país semblava estar d'acord amb l'anomenada "Llei Blava". Però el cert és que existia un nombrós grup de persones que en defensaven una altra, la "Llei Groga", segons la qual totes les persones, cases i coses havien d'estar pintades de color groc.

El malestar anava creixent entre els ciutadans d'aquell país fins que van acabar barallant-se els uns amb els altres. Els de color blau llançaven pots de pintura del seu color a les cases, els cotxes i les persones de color groc; els de color groc feien el mateix amb la seva pintura, fins que cansats de tant lluitar, van decidir firmar la pau i asseure's a dialogar.

Van estar a punt de crear una nova llei per prohibir l'existència de persones, cases i coses que no fossin blaves o grogues. Però, per sort, van descobrir que en barrejar-se els blaus i els grocs apareixien les coses verdes i, llavors, van comprendre que, més aviat o més tard es formaria un grup de partidaris del color vermell i que, quan aquest es barrejava amb el groc sorgia el taronja, i que allò resultava molt bonic. Per això van decidir crear la "Llei Multicolor", que permetia l'existència de qualsevol persona, casa o cosa de qualsevol color. Diuen que amb aquesta llei van sorgir grups de tots els colors: taronges, verds, violetes, ...i va arribar la llibertat de ser diferent. Cada ciutadà anava amb el color que més li agradava. Des d'aleshores no hi ha hagut mai més lluites en aquell país.

*Conte extret de la Carpeta d'educació primària Construir la pau és cosa de tots (Mans Unides)