TW
0

Els alumnes de 6è del CP Àngel Ruiz i Pablo des Castell ens ensenyen els projectes que han elaborat estudiant l'energia a l'assignatura de Medi

Rosa Carreras
Es Castell
La setmana passada vam acceptar la invitació que ens va fer des del CP Àngel Ruiz i Pablo des Castell un grup d'alumnes de 6è, així que càmera i bolígraf en mà, vam tenir el privilegi d'entrar a la seva aula i escoltar amb atenció el que ens havien d'explicar.

Va ser estudiant el tema de l'energia a l'assignatura de medi, que les mestres de 6è van proposar als alumnes aprofundir en la part pràctica. La idea va ser que en grups petits, elaborarien projectes aplicant els coneixaments teòrics treballats prèviament. La idea va engrescar molt els alumnes, veient els resultats, i és que aquests dies al segon pis de l'escola trobam exposades les feines, totes elles realitzades amb gran enginy i sensibilitat; maquetes que s'il·luminen, intruments musicals experimentals, periscopis, molins d'aigua elaborats completament amb materials reciclats...

Els alumnes des Castell han estudiat les fonts d'energia (elèctrica, tèrmica, lluminosa, nuclear?) i han fet la diferenciació entre fonts renovables com l'energia que prové del sol, del vent o de l'aigua, i fonts no renovables, entre les que trobam el petroli o el gas natural. En l'apartat del corrent elèctric, han après, per exemple, a elaborar un circuit elèctric tancat, que després en la part pràctica els ha donat molt bons fruits. Pel que fa al tema de la llum, han tractat qüestions com la refracció de la llum i els colors. I en l'apartat del so, han fet feina amb conceptes com l'eco o la contaminació acústica. Amb la nostra visita vam poder comprovar que l'assignatura de medi agrada molt, en general, i que interessa, i és que gairebé tota l'aula va participar sense complexos en l'explicació que ens van fer.

Ens va cridar l'atenció el relat de com havia estat l'experiència de treballar en grup fora de l'horari escolar i de la recerca que van fer per internet per respondre unes preguntes que els havien plantejat les mestres. Sense dubte, amb aquest tema i aquesta dinàmica s'ha aconseguit la implicació i la motivació dels alumnes. Ens va encantar la passió amb la que ens mostraven els projectes i ens va recordar? quasi de manera inconscient? aquella imatge tan entranyable i educativa que ens trobam cada Fira de la Ciència, de fillets i filletes explicant amb tot el convenciment i la coherència als adults que visiten els seus estands. És quelcom evident ja, que quan els alumnes viuen el que aprenen, gaudeixen de l'aprenentatge amb responsabilitat i creativitat.