TW
0

Macià Coll, director de "km702", parla del procés creatiu de l'espai cultural de Televisió Menorquina

FITXAkm702 és un trencador i innovador programa de la Televisió Menorquina sobre els joves protagonistes de la cultura a l'Illa. Art, música, disseny, cinema o videoart, entre d'altres disciplines, s'entremesclen a cada capítol per posar en evidència aquells nous valors que emergeixen a Menorca. S'emet quinzenalment els dimecres a les 22 hores, i els dijous a les 14 hores, i es repeteix a la setmana següent amb el mateix horari. També es pot gaudir de l'espai a la popular plataforma youtube. Idea original i guió, Macià Coll; realització, càmera i postproducció, Iván Mesquida; disseny, Diosloscría; dibuixos, Quitolomalo (Tòfol Pons); música caràtula i separadors, Paranoia Angel (Alan Florit).

Raquel Marqués
Ciutadella
Superat l'equador d'emissions, l'equip que fa possible "km702", un trencador i innovador programa cultural que començà aquesta temporada a la Televisió Menorquina (TVM), ha aconseguit el repte de fer un espai de qualitat a baix cost. Macià Coll i Ivan Mesquida passen amb nota la posada en marxa d'un projecte amb el que donen veu a la tasca dels joves creadors illencs. Arts plàstiques, música, cinema o disseny són les disciplines al voltant de les que gira aquest calaix audiovisual. Leonmanso, Carles Gomila, Delên, Guiem Soldevila, Terrordentudo, Oscar Sancho, David Bestué o Gabriel Tobar han estat, entre d'altres, protagonistes de les sis primeres entregues. Trenta minuts d'informació que captiva a l'espectador amb un format modern, sense presentador ni veu en off.

Una bimbolla d'oxigen
"La idea va sorgir ara fa set anys. Ja fa temps que vaig fer una primera proposta a la TVM i finalment va quallar a finals de l'any passat", explica Macià Coll per a qui l'objectiu de "km702" havia de passar per elaborar "un espai que a mi com a espectador m'agradés veure". Un producte que, finalment, ha resultat ser una bimbolla d'oxigen pels qui trobaven a faltar a la petita pantalla continguts culturals de primera.

"El protagonista sempre és un creador menor de 35 anys relacionat amb la cultura de Menorca, la seva entrevista exerceix de fil conductor de la resta del programa, dividit per temàtiques amb un mínim de tres separadors", comenta. La idea original de Macià Coll es desenvolupa amb una estètica molt jove i fresca, en consonància amb la franja de públic a la que va dirigida. La feina de realització, càmera i postproducció es confià a Ivan Mesquida, professional del mitjà que "cuina" aquets 702 quilòmetres quadrats plens de música, lletres, cinema o pintura que es corresponen amb l'extensió de Menorca.

Els dibuixos i el disseny van a càrrec de Quitolomalo (Tòfol Pons) i Diosloscría, respectivament. Muntatge que ha encaixat a la perfecció dintre del format televisiu i que acaba d'arrodonir la música d'Alan Florit. "La tele t'ofereix un ampli ventall de possibilitats estètiques", senyala Coll. Un avantatge que, malgrat la manca de recursos, "km702" ha sabut treurer-li tot el suc.

República 2230
La graella de Barcelona Televisió (BTV), sota la direcció de Manuel Huerga entre 1997 i 2003, ha estat font d'inspiració de Macià Coll, i més concretament el programa musical "República 2230". Llavors, durant la seva època d'estudiant a la Ciutat Comtal, a on es llicencià en Història de l'Art, se n'adonà que es podien fer "coses de qualitat sense grans pressupostos". Tot un referent del que s'ha nodrit a la seva posterior experiència audiovisual. "Els meus companys de pis i jo veiem aquell espai que amb una durada curta i de manera molt senzilla aconseguia cobrir les necessitats dels joves d'aquell moment".

En aquest sentit, el producte impulsat per Televisió Menorquina subratlla el dinamisme en l'acció. "Amb la seva evolució els espectadors s'han acostumat perfectament a que no hi hagi veu en off ni presentador". A més a més, en el marc de brindar una cultura infinita, el guió acull un apartat per a l'opinió, amb frases de personatges o escenes de pel·lícules, que canvien i obren la perspectiva de qui mira.

Enfora de que les inquietuds artístiques dels qui comencen a Menorca quedin aïllades, "km702" és avui, més que mai, una finestra oberta al món. Quan acabin la dotzena d'emissions previstes per aquesta temporada, una de les finalitats de Macià Coll és la de que "el programa quedi com a record per als artistes". Si més no, de ben segur que tots ells conservaran a la memòria l'empenta que un dia els hi donà l'homenet del comandament a distància amb la televisió dalt el cap.

Més informació: www.km702.blogspot.com
Dimecres a les 22 hores i dijous a les 14, a la Televisió Menorquina