TW
0

Un grup d'alumnes de l'IES M. Àngels Cardona va visitar FITUR a Madrid

Rosa Carreras
Ciutadella
Els alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior d'Informació i Comercialització Turística de l'IES M. Àngels Cardona de Ciutadella van tenir l'oportunitat, a finals de gener, de viatjar a Madrid per visitar FITUR, la fira internacional de turisme. Una experiència educativa i personal que va ser possible gràcies sobretot a la Fundació Destí Menorca, IBATUR i CAEB. Feia anys que els responsables del Cicle pensaven que seria una gran ocasió per als alumnes i enguany, finalment, s'han conjugat els elements necessaris. Així que dia 28 de gener, van partir el grup d'onze estudiants juntament amb la seva professora Maribel Alarcón, cap a la capital de l'Estat, amb la intenció no només de visitar la fira, sinó també de posar en pràctica totes aquelles coses que s'aprenen a classe.

Amb els estudis d'Informació i Comercialització Turística que s'imparteixen a l'institut de Ciutadella, s'aconsegueix la titulació mínima necessària per exercir de guia. Al guiatge i l'assistència de grups també se li afegeixen temes de comercialització i gestió de l'anomenat producte turístic. És un Cicle temporalitzat, vol dir que les classes tenen lloc entre els mesos de novembre i març, de manera que es poden compaginar amb la feina durant la temporada d'estiu, evitant així l'absentisme per raons laborals. Les assignatures principals tenen a veure amb el disseny i la comercialització i la promoció del producte turístic tant nacional com internacional. S'estudien a més dos idiomes, l'anglès i l'alemany, a banda del mòdul transversal anomenat FOL (formació i orientació laboral). El Cicle es complementa amb diferents sortides del centre, tant per Menorca, com fora de l'Illa, cosa que permet no només ampliar els coneixements geogràfics, històrics i culturals, sinó també dur a la pràctica exercicis de guiatge reals. I és aquí on entra l'experiència viscuda a FITUR, un viatge molt complet que ha servit per moure's en l'àmbit de la promoció i la comercialització turística, entre professionals.

A Madrid
Com no podia ser d'altra manera, els mateixos alumnes, futurs guies turístics, van organitzar i programar el seu propi viatge, fent de l'experiència "una pràctica" en tot moment. Destacarem la "Ruta de los Austrias" que van fer per la capital espanyola passant per la plaça de la Puerta del Sol, la Calle Mayor i el barri de La Latina, la catedral de l'Almudena, el Palacio Real, el Campo del Moro, els Jardines de Sabatini, el Templo de Deboth i el Teatro Real.

Els alumnes van visitar FITUR el dia dedicat exclusivament als professionals del sector i van poder veure en directe com es fan en l'actualitat la promoció i els contactes entre empreses i institucions. Tal com diuen els professors, no anaven a passejar sinó a fer feina, a submergir-se dins uns dels mostradors més grans del turisme. Les impressions, les reflexions, una volta tornats a l'aula, fan referència a la gran quantitat de recursos estètics i tecnològics que s'utilitzen en fires com aquesta. A FITUR, diuen els alumnes, trobes el món sencer concentrat; tradicions culturals, gastronomia, artesania, paisatge, naturalesa, activitats esportives i lúdiques? cada país, cada regió, exposa el millor de si mateix per atreure els visitants. És fent referència a aquesta promoció que els alumnes són bastant crítics. Carregats d'idees innovadores i constatant com ho fan altres països i regions d'Espanya, van trobar a faltar a l'estand de Menorca quelcom més enllà del sol i la platja. Expliquen que les Balears es mostraven totes com una sola cosa, i enfocada només a l'estiu. En comptes de mostrar cada Illa com un producte diferenciat on el visitant pot trobar gran varietat d'elements culturals i naturals d'interès, i activitats per fer durant tots els mesos de l'any.

Agraïts per l'oportunitat i amb les sensacions i les vivències com a part de l'equipatge de tornada, el grup d'Informació i Comercialització Turística valora molt positivament el viatge i diuen amb un gran somriure, que sempre seran els primers estudiants que van anar a visitar FITUR.