TW
0

El director Jaume Rodríguez, al capdavant d'un documental que tracta un episodi de la Guerra Civil no recollit als llibres d'història amb Menorca i el primer correu submarí com a protagonistes

R.M.
Maó
La Biblioteca Pública de Maó ha estat aquesta setmana escenari de l'estrena del documental "Els tres segells", un episodi de la Guerra Civil no recollit als llibres d'història. Produït per Tresques Comunicació, aquest projecte audiovisual analitza les relacions entre el govern republicà de Juan Negrín amb l'Unió Soviètica d'Stalin; la situació d'aillament que va viure Menorca durant la Guerra Civil, l'origen de determinades emissions filatèliques que acaben tenint una finalitat històrica i especulativa i l'estreta relació entre la Segona Guerra Mundial i la Guerra Civil Espanyola, dos conflictes que no s'arribaren a solapar per qüestió de mesos, a pesar dels esforços de Negrín i Franco per allargar la guerra d'Espanya.

Durant més d'un any, l'equip del documental, dirigit per Jaume Rodríguez, ha hagut d'investigar i d'entrevistar a nombrosos testimonis i historiadors, fent front a l'entrebanc que suposava la falta d'informació existent sobre aquest fet. Això obligà als guionistes a fer una autèntica recerca historiogràfica sobre el correu submarí, ja que, en tractar-se d'un episodi desconegut de la Guerra Civil, pràcticament no hi ha documentació. Contrastar i verificar les dades ha estat la principal preocupació. En aquest sentit s'ha comptat amb l'assessorament de prestigiosos historiadors com Gabriel Cardona i Miquel Àngel Casasnovas, experts en història postal com Andreu Carles López Seguí i en història naval, com Diego Quevedo i Jorge Bañón. Tots ells apareixen a la cinta, així com diversos testimonis civils de l'època i diferents membres de societats filatèliques.

Sinopsi
L'any 1946, el submarí de l'armada franquista C4 es va enfonsar davant la costa de Sóller. Aquesta part de la història és coneguda per alguns, sobretot pels més majors. Però, vuit anys abans, al 1938, aquest mateix vaixell va protagonitzar un fet desconegut per la majoria, fins i tot per a molts historiadors.

"La guerra dels segells" recull l'aventura que va dur a la tripulació del C4 a fer un viatge molt especial: el del primer correu submarí de la història. Un correu que, de forma secreta, tenia una missió que anava més enllà de l'utilitat postal. En realitat, el viatge amb el que el C4 va unir Barcelona i Maó amagava un ambiciós pla econòmic per salvar la República. Un viatge que, en altres circumstàncies hagués servit per canviar el curs de la guerra i, per afegit, la història recent d'Espanya i d'Europa.

L'enregistrament del documental s'ha fet entre Maó, Ciutadella, Es Castell, Cartagena, Madrid, Barcelona, Palma i Sóller.

A Menorca, a l'àmbit documental, també hi han col·laborat la Biblioteca Pública de Maó, l'Arxiu d'Imatge i So i l'Arxiu Municipal de Ciutadella, entre d'altres.

FITXA tècnica
Direcció: Jaume Rodríguez
Guió: Jaume Noguera
Realització: Armand Rovira
Cap de fotografia: Mario Verdú
Operador de càmera i steadicam: Óscar Vargas
Edició: Carlos Aguilar
Producció: María del Carmen García
Producció Menorca: Santi Cardona
Disseny i animació 3D: Daniel Castro
Música i so: Luis de las Heras
Assessorament lingüístic: Mireia Vicens