TW
0

Janine Dahl impulsa la creació de la companyia Roseland Musical a Menorca amb la presentació d'un conegut espectacle infantil de dansa-teatre que té previst girar a les Balears i a la Península

FITXALa filial a Balears de la Roseland Musical neix a Menorca impulsada per la ballarina i coreògrafa Janine Dahl. Vinculada a la reconeguda Escola de Dansa de Maó Ute Dahl, la nova companyia sorgeix com a alternativa cultural i eina per difondre la dansa-teatre entre el públic menorquí. Janine Dahl torna a l'Illa després de 18 anys de treball a fora, experiència que avui li permet retrobar-se amb més força amb el centre de formació de tradició familiar. Dansa clàssica, modern jazz, claquè, espanyol, coreografies de musical o hip-hop es troben entre les especialitats que ofereix l'escola. Enguany com a novetat s'ofertaran unes colònies d'estiu (al juliol) dirigides a fillets des de 6 anys i fins a adults. A més a més està disponible un curs d'iniciació a la dansa per al·lots.

Raquel Marqués
Maó
Una llegenda xinesa de fa més de 3.000 anys inspira "Blau Marí", l'espectacle que conta la història de Xang, un jove que es rebel·la contra un dictador i és llançat al mar amb una sandàlia màgica. Aquí comença el seu viatge i, amb la seva posada en escena abans de l'estiu, també s'inicia la singladura d'una nova companyia de dansa a Menorca. Rere les ganes de Janine Dahl de crear més moviment cultural i una alternativa a la programació habitual de l'Illa neix la filial balear de la Roseland Musical de Barcelona, formada per un grup de ballarins-actors i fundada el 1.983 per la coreògrafa i directora artística Marta Almirall.

La connexió professional de Janine amb la companyia catalana ha estat l'impuls definitiu per establir a l'Illa una proposta escènica que arriba enguany per la porta gran amb un dels seus muntatges fetitxes. "Aquest és el primer any que he tornat a Menorca després de 18 anys afora treballant amb grups independents, fent teatre infantil, jazz o televisió", explica Dahl, qui s'ha retrobat amb el centre de formació de tradició familiar, la coneguda Escola de Dansa Ute Dahl, al carrer Verge de Gràcia de Maó. És allà, precisament, a on des del passat gener tenen lloc els assajos d'un grup d'actors i ballarins amb un objectiu comú, el de fer arribar al públic infantil un muntatge de dansa, però amb la mateixa qualitat i rigor que la d'una obra per a adults.

"Ja fa temps que em venia de gust muntar una companyia vinculada a l'escola i aquesta ha estat una oportunitat única per donar una altra sortida als professionals que resideixen a Menorca i perquè alhora els alumnes del centre més avantatjats puguin incorporar-se en un futur als projectes d'aquest nou grup. Al públic infantil se l'ha d'educar i aquesta és una bona manera de fer-ho", senyala Janine.

Extraordinària travessia
Marta Almirall dirigeix aquesta extraordinària travessia de Xang pels fons marins de tots el oceans, plens de vida, d'imaginació, de poesia i de misteri. Sonia Cardona, Auba Saura, Adriana Aguilar, Lluís Vinent, Marta Ferrer, Lore Aranzamendi, Joan Taltavull, Victòria Coll i Janine Dahl són els intèrprets d'un espectacle que es presentarà a institucions i programadors al mes de maig o principis de juny, possiblement al Teatre de l'Orfeón Mahonés. Proposta que espera girar per la resta de Balears i la Península. "Aquest fou el segon espectacle de Roseland Musical i va funcionar durant 10 anys, amb ell anàrem pel nostre país, a Itàlia, França i als Estats Units", apunta l'ajudant de direcció Marta Bou. Un conte ben explicat, amb un desen­llaç sorprenent, que per la seva visualitat, els efectes, el text en vers (escrit per David Cirici) o l'exquisida música original de José Manuel Pagán atrapa l'espectador des del primer moment.

A l'àmbit de dificultat tècnica, Marta Bou -membre de Roseland Musical des de fa 13 anys- destaca el repte que suposa per a ballarins i actors l'adaptació al vestuari que per la seva "realitat" marca "la manera de moure's de cadascun dels intèrprets", a més de la dinàmica a la que estan sotmesos amb un trepidant ritme de canvi de registres per la vintena de personatges que pugen dalt l'escenari. Sardines i musclos que xerren i ballen claquè, crancs i estrelles, peixos i coralls acompanyen a Xang al llarg del seu viatge, un espectacle que crea emoció, fa riure i plorar. Fidel a la trajectòria de la Roseland Musical, "Blau Marí" confirma el bon fer d'una companyia especialitzada en un dels públics més exigents, l'infantil.

"Per a la versió de Menorca hem hagut de fer una readaptació de l'escenografia i el vestuari, així com de la instrumentació", indica Marta Bou, alhora que recalca la gestualitat que es succeeix al llarg de tota la posada en escena i de com un actor és l'encarregat de duu el fil conductor de tota la trama.

L'estrena a Menorca d'una companyia que recull el testimoni de la Roseland Musical és, pel bagatge del grup català, una aposta segura. Ambdues treballen amb la finalitat comuna de captivar els més petits amb unes obres de to divertit i festiu, que s'alcen a partir d'una música i d'un guió originals i que són la base per a desenvolupar el moviment coreogràfic i donar vida als personatges. Un estil propi molt particular a unes obres que parlen de sentiments i situacions pròpies del dia a dia. Propostes basades en la dansa i la música que expliquen històries amb màgia i amb humor i que combinen la narració plàstica amb la narració teatral a partir de textos originals. Fins aleshores Roseland Musical ha comptat amb la col·laboració de professionals com José Manuel Pagán, responsable de diverses bandes sonores de pel·lícules i sèries de televisió; autors com David Cirici, Manel Veiga i Ricardo Alcántara; Perico Pastor, reconegut artista plàstic; l'autora de contes infantils Montse Ginesta, o la directora de cinema Rosa Vergés.