TW
0

Redacció
Maó
La Sala de Cultura Sa Nostra de Maó inaugurà recentment "Al principi era la fosca", una mostra de la col·lecció de diapositives publicitàries de la família mallorquina Matas que es projectaven en els cinemes.

El Fons Matas, una forma de publicitat cinematogràfica (1924-1978) consta de més de 30.000 diapositives il·lustrades a mà que endinsen a l'espectador als canvis que ha sofert la nostra societat al llarg del segle XX. Un camp oblidat durant un temps que ara es recupera pel seu valor documental, històric, artístic i patrimonial. Cada unitat publicitària és una petita placa de vidre on s'anunciaven les novetats cinematogràfiques però també a on es feia publicitat de tot tipus de negocis, es transmetien avisos o fins i tot es projectaven acudits. Es dibuixaven amb tinta xinesa i s'il·luminaven a mà amb tintes transparents com les anilines.

Aquest llegat és un material valuós i inèdit que es mostra ara a Menorca per tal que es puguin fer investigacions que donin llum a la història del cinema i de la societat en general.

Joan Matas tenia una gran devoció pel cinema. Amb sols 16 anys va realitzar la seva primera diapositiva, per la que cobrà 1,25 pessetes, i començava així el que seria una empresa que arribà a destacar com una de les productores de publicitat més importants d'Espanya amb un equip humà destacable que incloïa dibuixants, tècnics de laboratori i il·luminadors. Pep Matas, el seu fill, continuaria el negoci, i juntament amb la seva filla Maria del Mar -comissaria d'aquesta mostra- presentaren a Maó el fons familiar.

La catalogació sistemàtica completa de l'arxiu de Publicidad Matas garanteix la conservació i converteix aquest fons documental en una eina efectiva per a qualsevol tipus d'estudi. La col·lecció permet entendre com el desenvolupament històric afectà al desenvolupament empresarial en un temps en què el petit comerç tenia accés al cinema.