TW
0

Exercint un dels drets que recull la Constitució espanyola, dia 1 de març de l'any 1983 va entrar en vigor l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, emprenent el camí de la institucionalització de l'autogovern

Redacció
Maó
Aquest cap de setmana hem celebrat dia 1 de març el Dia de les Illes Balears, una data que commemora l'entrada en vigor, l'any 1983 de l'Estatut d'autonomia. Arreu de l'Arxipèlag es succeeixen aquests dies esdeveniments de tota casta en motiu de la celebració.

En aquell moment històric, fa ja més de vint-i-cinc anys, Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, exercint un dels drets que recull la Constitució espanyola, van emprendre el camí de la institucionalització de l'autogovern, constituint-se com a Comunitat autònoma dins de l'Estat espanyol, posant l'èmfasi en la identitat històrica i la singularitat cultural de la nostra terra, retent homenatge, d'aquesta manera, a tots aquells homes i dones que abans de nosaltres van poblar aquestes Illes posant la llavor del que som avui.

Deia Francesc Antich, president de les Illes Balears, en motiu de la celebració de l'1 de març, que té un gran significat per a tots els que formam i han format part en el passat d'aquesta comunitat, tant les persones nascudes aquí com les nouvingudes. L'Estatut -seguia- com a llei orgànica ens ha permès desplegar les il·lusions de viure en una societat plural, emprenedora i permeable, aconseguint un desenvolupament econòmic, cultural i social, que pretén ésser sostenible i alhora conservar el patrimoni de la nostra terra.

Que som un lloc singular i estratègic enmig del món, no en tenim cap dubte. Només cal fer una ullada a la història i comprovar quantes ments han cobdiciat les Illes. No només per la bellesa dels nostres mars, pobles i paisatges, sinó sobretot per la trajectòria humana que ens ha caracteritzat, avui som una terra rica de matisos. A cada illa independentment, i com a conjunt a la vegada, la mar que ens uneix i ens separa ens fa de pont físic i espiritual. La unió de les Balears, en definitiva, és la suma de totes i cadascuna de les particularitats existents. I si bé és cert que les exigències geogràfiques ens mantenen allunyats, també ho és que per damunt de tot, ens uneixen la llengua i la cultura, la identitat, els llaços familiars i d'amistat. (segueix a la pàgina 3)