TW
0

Vam celebrar el dia del patró de Menorca amb un berenar i una gimcana especial

Nerea Valcárcel Méndez (3r ESO)
IES Pasqual Calbó i Caldés
El dia 17 de gener va ser el dia de Sant Antoni, el patró de Menorca i dels animals. Als pobles de Menorca tenen diferents costums i maneres de celebrar aquest dia, per exemple, és bastant comú fer un fogueró per torrar sobrassada i botifarró; i, també, beneir animals.

Aquí, al nostre Institut, el vam celebrar dia 16 perquè el 17 era dissabte. Les dues primeres hores vam fer classe normal, i la següent es va dedicar a una torrada de sobrassada i botifarró. A més a més, es va aprofitar aquest temps per cercar els companys de grup, perquè les tres darreres hores les vam dedicar a fer una gimcana amb el tema "Menorca i el món al segle XIII".

Aquesta consistia a fer grups d'alumnes de diferents cursos (a primera hora van repartir uns adhesius amb el nom de cada grup, escollits entre paraules menorquines de diferents procedències) i un cop formats els grups es reunien per fer la primera prova. Cada prova tenia una puntuació i el que més punts tenia guanyava un premi.

La primera prova que jo vaig fer consistia a fer uns càlculs d'uns recipients antics i els vam pesar amb un antic mètode (la romana). Hi havia unes quantes proves que consistien a respondre unes preguntes: a partir d'uns textos, a partir d'una recerca a Internet; i després d'escoltar diverses exposicions. En una altra prova havíem de trobar l'origen del nom del nostre grup, el meu era la paraula "preguntar", la qual prové del castellà. A l'aula de música vam haver d'escoltar una cançó antiga de Sant Antoni i vam respondre unes preguntes. Una altra de les que em va agradar, va ser la d'identificar algunes olors d'herbes de Menorca, o col·locar pedres o animals menorquins en la zona correcta de l'illa en un mapa.

Quan vam acabar, vam deixar les proves corregides a Prefectura d'Estudis.

Gimcana "Menorca i el món al segle XIII"
Hi va participar tot l'alumnat d'ESO, i també els de Batxillerat i Cicles Formatius com a "ajudants" i "monitors" dins cada grup.

En total hi havia trenta grups, cadascun format per uns deu alumnes. Cada grup tenia un nom d'una paraula catalana, algunes ben específiques de Menorca com per exemple "tià" o "xoc".
Al pati es va muntar el "Castell de Sent Agayz", que representava el Castell de Santa Àgueda, al segle XIII. Era on els alumnes havien d'anar després d'haver fet les proves perquè els puntuassin.

LLISTAT DE PROVES
? Cercar al diccionari Alcover-Moll l'origen de la paraula del grup; i, cercar el significat d'algunes paraules en català: enderrossall, espia, tià, sínia i boínder.
? Resoldre un parell de problemes de matemàtiques amb les mesures de l'edat mitjana, és a dir, l'almud, l'arrova, etc.
? Esbrinar unes plantes aromàtiques, les quals tenia plantades un governant en el seu jardí.
? Fer una tirada amb arc, a l'estil de Robin Hood, i resoldre una encreuada.
? Resoldre un trencaclosques, que representava una miniatura del segle XIII.
? Escoltar una cançó de Sant Antoni i resoldre unes preguntes.
? Llegir la història de l'origen de Sant Antoni i respondre a unes preguntes.
? A partir d'unes afirmacions relacionades amb la "tecnologia del segle XIII", triar una opció de tres.
? A partir d'una sèrie d'imatges d'història de l'art, identificar les que formaven part del segle XIII.
? Col·locar una sèrie de fragments en un mapa del món.
? Participar de l' explicació oral del context històric de diferents parts del món al segle XIII.