TW
0

Lluís Vergés
Maó
Quins secrets amaga un matrimoni aparentment convencional de Ciutadella? Què va ocasionar la mort d'un vell alemany resident a l'Illa? El decés d'un famós escriptor ciutadellenc és un accident o un crim? A aquestes i altres preguntes respon aquesta magnífica novel·la amb la que Esperança Camps (Ciutadella, 1964) va guanyar el premi 'El Lector de l'Odissea' 2008.

La primera sorpresa de 'El cos deshabitat' la trobem a la pàgina d'inici ja que el narrador ens anuncia de bon principi que acaba de morir. Ell és en Joan Carles Rosselló, professor d'un Institut de Ciutadella i escriptor. Quan anava com cada dia a veure la posta de sol des del port ciutadellenc té un accident mortal de moto. No porta casc i els frens han fallat davant d'una gran taca d'oli. Ningú sospita que pot ser un crim però ell mateix ens diu que podria ser-ho.

Sorprès pel seu inesperat traspàs, l'esperit del propi Rosselló es pregunta com la notícia ja s'està escampant per tot Ciutadella i per on ha començat el rallatòrum enter el veïnat. Però per sobre de tot té curiositat per saber quina posta en escena haurà protagonitzat la seva dona Margarida, en rebre la inesperada notícia de la seva mort.

El lector no tardarà molt a conèixer com es pren la mala notícia na Margarida ja que al segon capítol serà ella la narradora. De fet 'El cos deshabitat' està composat per dos monòlegs, el del marit i la muller que en capítols alterns ens van contant els seus inicis com a parella i els posteriors allunyaments d'aquest matrimoni de mitjana edat amb dos fills.

Aquesta estructura de dos narradors és un gran encert d'aquesta novel·la d'Esperança Camps, ja que li dóna més profunditat de visió al analitzar la crisi de la parella. A més l'autora aconsegueix que 'El cos deshabitat' sigui tant una narració sobre la relació dels personatges basada només en les aparences com sobre dos presumptes crims. En un la víctima és un vell alemany, veí dels Rosselló, que es dedica a cuidar del seu jardí i que a penes surt de la casa seva però que amaga un passat terrible ja que va ser un cruel assassí nazi. La segona víctima podria ser el propi escriptor.

En el diàleg creuat veiem que Rosselló ha viscut tota la seva vida obsessionat per na Dolors, un amor de joventut que el plantà per fe un bon matrimoni i per no ofegar-se vivint a Ciutadella. La doble vida de Margarida és un altre de les confessions de la narradora que té com amant a un funcionari que està sota les seves ordres a l'ajuntament on ella treballa com alt càrrec.

Ciutadella de Menorca és el paisatge de fons on es mouen els personatges que fan diverses referències a alguns del seus carrers i comerços. L'aparent localisme d'aquesta novel·la de tema universal es reforça amb l'ús d'alguns menorquinismes com 'morir-se d'oi', 'ull blec' o termes com seure a la 'cocarrossa' que poden ser entremaliats enigmes per als lectors de l'altre costat de la mar.

Després de 'Enllà de la mar', 'Quan la lluna s'escampa' i 'Eclipsi', la quarta novel·la d'Esperança Camps és un pas endavant en la seva carrera literària acompanyada sempre per la qualitat de la prosa, l'interès de la trama i per a fortuna del premis.

El cos deshabitat
autora: Esperança Camps
gènere: Novel·la
editorial: Proa
edició: Barcelona, 2009
pàgines: 246
preu: 18 euros