Nawal El Saadawi

TW
0

Fons Menorquí de Cooperació
Encara avui en dia, en ple segle XXI, les dues terceres parts de les tasques que realitzen les dones arreu del món no són reconegudes per la societat.
El fet que siguin activitats no remunerades i sense valor comercial les fan pràcticament invisibles per a la majoria de la ciutadania. Tanmateix són aquestes actuacions d'organització social, de reivindicació de drets, de mobilitzacions ciutadanes, de reivindicacions pacífiques... entre altres, les que estan contribuint de manera silenciosa però ferma a la construcció d'un món més just.
Per aquest motiu, volem reivindicar la importància de la feina de les dones destacant la trajectòria de Vandana Shiva, Nawal el Saadawi, Hebe de Bonafini, Amy Goodman, Asha Hagi i Maude Barlow, sis figures femenines que des de fa molts anys es dediquen des de diferent àmbits a treballar per un món millor.

Contra els tabús femenins
Nawal el Saadawi. Egipte, 1932
"Treure el vel de les ments de les dones" és el lema d'aquesta psiquiatra i escriptora egípcia coneguda com la Simone de Beauvoir del món àrab.
La seva obra, centrada en els drets polítics i sexuals de les dones, ha suposat una porta oberta a una nova concepció del món femení per a les integrants d'un gènere històricament discriminat i oprimit arreu del món. Malauradament, en més d'una ocasió, els seus escrits, han convertit a Nawal el Saadawi, en el blanc de les represàlies autoritàries del govern egipci i de les ires dels grups fonamentalistes del país.

L'oblit és el pitjor enemic de la justícia
Hebe Pastor de Bonafini. Argentina, 1928
Hebe de Bonafini és la presidenta de l'Associació de Madres de la Plaza de Mayo creada al 1977 per reivindicar la desaparició de milers de joves argentins a mans del govern entre el 1976 i 1983.
Tot i que han passat més de trenta anys, les Madres tenen clar que l'oblit és el pitjor enemic de la justícia. Per això es continuen reunint tots els dijous a la Plaza de Mayo amb el mocador blanc al cap per denunciar i reivindicar la construcció d'un món més just i equilibrat.

La informació independent
Amy Goodman. EEUU, 1957
Amy Goodman sap molt bé que la informació és poder i per això des del seu programa radiofònic Democracy Now, desenvolupa un periodisme totalment independent capaç de donar cabuda a les veus alternatives excloses dels grans mitjans de comunicació. Aquesta periodista i escriptora ha donat cobertura a moviments pacifistes i de reivindicació social, i ha denunciat les violacions dels drets humans a Timor i Nigèria.

Les tradicions poden canviar
Asha Hagi. Somàlia, 1962
Asha Hagi treballa per la inclusió de les dones en els processos de pau. A Somàlia al 2000, juntament amb altres dones, va fundar el Sisè Clan per completar els Cinc Clans tradicionals somalís formats integrament per homes que fins el moment eren els únics legitimats per prendre les decisions
Nou anys després el Sisè Clan és un espai consolidat i ha esdevingut una eina d'enfortiment per les dones somalís i de reivindicació dels seus drets.

Per la justícia de l'aigua
Maude Barlow. Canadà 1947
Actualment al món, una de cada sis persones es veu privada del dret a disposar d'aigua neta, potable i accessible. De fet, l'aigua bruta és la segons causa de les morts infantils al món. Per aquest motiu Maude Barlow treballa des de fa temps per aconseguir que l'aigua sigui considerada patrimoni natural de la humanitat i l'accés a aquesta sigui reconegut com a dret humà fonamental.
Fundadora del projecte Planeta Blau i escriptora de prop d'una vintena de llibres, l'octubre de 2008 va ser designada Conseller Major sobre qüestions d'aigua per les Nacions Unides.