TW
0

Patrícia Font Marbán

El fracàs és quelcom que la societat en la que vivim ens ha fet odiar i témer, però en ocasions ens oblidem que s'aprèn més de les errades que dels èxits, sempre i quan sapiguem extreure una lectura positiva. En aquest article continuem parlant dels "Fiasco Awards" i fem una petita reflexió entorn el tema del fracàs.

Fa un parell de setmanes vam estar parlant d'aquests curiosos guardons que premien aquelles iniciatives o programes tecnològics que, per motius diversos, no han funcionat com s'esperava. Doncs la setmana passada va ser l'entrega de premis i el guanyador no ha estat cap sorpresa ja que el públic va votar... Windows Vista! De les 6.403 persones que van votar, 5.222 van considerar que el sistema operatiu de Microsoft com un "Gran Fiasco". Val a dir que no calia fer cap votació per saber que aquest havia estat la gran errada tecnològica de l'any, i per extensió, de la història de Microsoft. Penseu que aquest 2009 ja han tret un altre sistema operatiu perquè aquest no anava ni amb patins...

L'accèssit l'ha guanyat SAGA, que recordem que era el Sistema d'Administració i Gestió Acadèmica del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, i ha estat el segon projecte puntuat com a Fiasco.
Ara, a Mèxic han engegat un altre projecte semblant a Fiasco però que premiaran aquell tràmit burocràtic més inútil... Us imagineu la quantitat de candidats que pot haver-hi per aquest premi? Fóra bo que aquí també es fes una convocatòria d'aquest tipus per a que les administracions se n'adonin de la quantitat de tràmits absurds ens fan fer. Quan ho vaig llegir vaig pensar en la creació de Quino, Mafalda, i la seva tortuga anomenada "Burocràcia" com a metàfora de la lentitud de l'administració. Què n'és de bo l'humor per a la nostra higiene mental!

Però bé, els fiascos no són sempre negatius. Dels fiascos aprenem, i aprenem molt més que no pas dels èxits, i així ho han entès els autors del llibre Meditando el Management, de Ventura Ruperti i Jordi Nadal. Aquesta obra conté moltes reflexions i cites sobre el fracàs com a company inseparable de l'èxit. Aquell que hi renuncia al fracàs en la gestió empresarial està renunciant també a l'èxit, però vivim en una societat en la que sembla que només contemplem l'èxit, i el fracàs és sinònim de frustració. Voldria reproduir algunes de les cites que surten en aquest llibre i que ens haurien de fer reflexionar:

"No hi ha home més dissortat que el que mai va provar l'adversitat". Demetri
"Cada fracàs li ensenya a l'home una mica que necessitava aprendre". Charles Dickens
"Els cops de l'adversitat són amargs però mai són estèrils". Renan
"Si tanques la porta a totes les adversitats, pots deixar la veritat fora". Sant Joan