TW
0

Divendres de la setmana passada vam acompanyar un grup de tercer de Primària del Col·legi Públic Sant Lluís

Rosa Carreras
Ciutadella
Un milà sobrevolava el canal de Santandria. El cel ras de nivolats. El sol de bon dematí ja començava a escalfar. Quan vam arribar, atents a les primeres senyals de la primavera, ens va semblar que no hauríem pogut triar dia millor per visitar el Camp d'Aprenentatge Es Pinaret i compartir amb un grup d'alumnes de 3r del CP Sant Lluís, el matí de divendres fent feines a l'hort. Mentre els galls cantaven, les cabretes jugaven i els ànecs nedaven dins la seva bassa, les activitats programades per divendres matí havien de ser una experiència nova per a molts. Començant per les eines i acabant en la collita, l'hort faria la funció d'aula, aquesta vegada?una aula a l'aire lliure, de luxe.

Molt a prop de Ciutadella, Es Pinaret és un lloc menorquí tradicional situat al canal de Santandria de titularitat municipal des de l'any 1988. Tot i que podríem dir que està envoltat de zona residencial, perquè és molt a prop tant de la mar i les zones urbanitzades com de Ciutadella, conserva els seus elements característics de casa de camp com són els casats, els bouers, l'era, les sínies, les barraques per al bestiar? i també la part de conreu, l'hort i els arbres fruiters, a banda de la garriga de pins que li dóna nom. Els casats tenen espai suficient per a grups de trenta persones que hi poden fer estades d'entre un i cinc dies.

Els Camps d'Aprenentatge són espais i serveis educatius que la Conselleria d'Educació i Cultura de Govern de les illes Balears posa a disposició tant d'alumnes com de professors, per realitzar estades i activitats ben particulars dins del currículum acadèmic. En total, de Camps d'Aprenentatge n'hi ha set a tot l'Arxipèlag i el des Pinaret compta amb dos professors, na Pilar i en Bep, i una mitjana de tres mil alumnes l'any. L'oferta educativa està dirigida a tots els centres educatius no universitaris i els objectius que es treballen as Pinaret tenen a veure amb el coneixement de la diversitat paisatgística de Menorca i la interacció entre la natura i les activitats humanes, alhora que es creen hàbits respectuosos amb les persones, els animals i amb l'entorn. En l'actualitat, l'oferta educativa inclou nou tallers que són: "joc de descoberta de Ciutadella", "l'hort escolar", "itinerari pes Pinaret", "reconeixement de plantes", "feim pa i coques", "el port de Ciutadella", "el bosc i jo", "itinerari per Santandria i es Castellar" i "ecologia domèstica". I durant el darrer trismestre del curs, l'oferta s'amplia amb un taller d'animals de lloc i un altre d'apicultura. No cal dir que les estades dels alumnes es programen amb antelació i que els mestres des Pinaret duen a terme una feina prèvia amb els responsables de cada grup per tal de coordinar i d'aprofitar al màxim l'experiència. De fet, el material didàctic editat per als centres és molt complet, tant pel que fa a la diversitat d'oferta educativa com pels continguts, recursos, objectius i procediments.

CP Sant Lluís
Tal com havien fet abans els seus companys de curs, els fillets i filletes de 3r C del CP Sant Lluís van arribar as Pinaret dijous de la setmana passada per passar-hi dos dies molt intensos. Tenien programats dos tallers, el de "feim pa i coques" i el de "l'hort escolar" així que en arribar al lloc i passada la primera emoció, van començar amb l'activitat que més tard els havia de proporcionar la bereneta. Es van posar a pastar descobrint els ingredients, el procés, les eines, i més tard els resultats, d'una de les feines més antigues i més comuna a cada casa, l'elaboració del pa. Una de les característiques de l'aprenentatge que protagonitzen els alumnes as Pinaret és la descoberta de la relació que hi ha entre les coses. Així, fillets i filletes van aprendre nocions sobre la farina i el llevat, el forn de llenya i les eines emprades, les branques seques que es retiren del bosc i que serveixen de combustible? en realitat, el resultat va ser una divertida excusa per experimentar i conèixer.

La convivència en un espai com Es Pinaret puja els ànims dels visitants alhora que afluixa les tensions. L'alegria calmada que es viu amb els grups és la base per posar-se a fer feina. I és que els alumnes no estan de braços plegats en cap moment. Al camp hi ha moltes feines a fer i cada una té la seva tradició i el seu per què.

Nosaltres ens vam incorporar a l'experiència divendres dematí quan els alumnes havien acabat de berenar i es disposaven a fer feina a l'hort. Ens van confessar, fillets i filletes que havien passat bona part de la nit xerrant, tot i que el dia abans havien treballat de valent i passejat per totes les instal·lacions descobrint els animals del lloc i l'entorn fent un joc de pistes. Contents, tranquils, simpàtics, els alumnes del CP Sant Lluís ens van deixar mesclar-nos amb ells i gaudir de l'activitat.

Les feines a l'hort són diverses i la dificultat que planteja la manca de continuïtat en el temps, en tractar-se d'estades de pocs dies, es compensa tocant totes i cadascuna de les tasques. Els alumnes van llaurar la terra, van llevar males herbes, van fer compost, van fer planters, van trasplantar, van regar, i finalment, van collir verdures que havien estat sembrades per altres grups mesos abans... i es van poder fer, d'aquesta manera, una idea de com es mena un hort i les diferents tècniques i eines que existeixen en l'actualitat i des d'antic. Dividits en dos petits grups, les filletes i els fillets de Sant Lluís van demostrar interès i molta traça.

Els mestres des Pinaret duen a terme una feina afegida a la que fan amb els alumnes i és la publicació d'un bloc a internet que s'actualitza amb cada visita escolar, i on tots els grups poden veure penjades les seves fotografies i una explicació de l'activitat realitzada. És una manera més de completar l'aprenentatge incloent les noves tecnologies, que permeten, mesos després, fer el seguiment des de l'aula i veure com han crescut les patateres, per exemple, o quin grup d'alumnes s'emporta cap a casa les lletugues que altres van sembrar. Si teniu curiositat o voleu més informació podeu visitar el lloc web www.caespinaret.blogspot.com.