TW
0

El nostre Projecte mostra la interacció entre les corbes i les seves aplicacions físiques i tecnològiques

IES Pasqual Calbó i Caldés
Maó

Feim rodar! és el títol amb el qual l'Institut Pasqual Calbó i Caldés participarà amb un estand propi en la propera Fira de la Ciència que es celebrarà a Menorca els dies 26, 27 i 28 de març.

La seva preparació ocupa professorat i alumnat durant el segon trimestre del curs, tot realitzant activitats de classe motivadores i que garanteixen l'aprenentatge de l'alumnat.

El projecte d'estand per a la Fira de la Ciència és un exemple més d'activitat típica del nostre Institut en la qual hi participen els ensenyaments d'ESO, Batxillerat i Cicles Formatius, en una estreta col·laboració per a la consecució dels objectius propis de cadascun d'ells. En el disseny conjunt de les activitats hi són presents fonamentalment els Departaments de Matemàtiques, Física i Química i Fabricació Mecànica.

Descripció

El nostre Projecte vol mostrar la interacció entre les propietats de les corbes i les seves aplicacions físiques i tecnològiques.
Alumnes de 2n de Batxillerat que han après a resoldre i interpretar les corbes emprant eines matemàtiques participaran amb companys de 2n d'ESO per a mostrar en l'estand del Pasqual Calbó a la Fira de la Ciència com es poden aplicar en problemes tecnològics i quotidians.

Els més petits aprendran noms i propietats de formes i funcions i ho explicaran als visitants de la Fira animant-los a experimentar, dibuixar i comprendre.

L'alumnat de Mecanitzat s'encarrega de la fabricació de diferents peces i elements mecànics per a poder dur a terme les demostracions i fer l'estand el màxim d'interactiu.

Els principals objectius són:

1. Acostar les Matemàtiques, la Física i la Tecnologia a la societat.
2. Motivar els visitants a interessar-se per les Ciències que hi ha implícitament a la natura.
3. Utilitzar recursos informàtics per a representar les formes i les funcions mostrades.
4. Comprendre com les formes que apareixen a la natura van ser aprofitades per la tecnologia.
5. Descobrir com s'han solucionat problemes tecnològics com el del canvi automàtic o dels vehicles híbrids aprofitant les propietats de les corbes.
6. Prendre consciència que els models matemàtics tenen les seves limitacions.
7. Descobrir jugant el nom, propietats i importància d'algunes formes i aparells tecnològics.
8. Comunicar el que hem descobert a altres i animar-los a experimentar.

Activitats dins l'estand

1. Invent de la roda inspirat amb formes naturals. Del tronc a la roda i del cilindre a la circumferència: agafar coses pesades i transportar-les damunt troncs.
2. I si les rodes fossin quadrades també rodarien? Fem rodar un quadrat i observam com hauria de ser la superfície del terra.
3. Camins que fa un punt qualsevol d'una roda. Dibuixam cicloides amb una roda de fusta i un retolador quan es desplaça sobre una recta o damunt o dins una altra circumferència.
4. Espirògraf. Diferents possibilitats artístiques i de disseny de les corbes vistes a l'activitat 3 i observació de la relació entre les mides de les rodes i de les bases utilitzades.
5. Engranatge planetari. Aplicació tecnològica de les rodes o engranatges. Relacionam variables de velocitat angular i les mides dels engranatges, comptant dents i voltes. També expliquem els engranatges planetaris: corona, planeta i satèl·lits.
6. Aplicació dels engranatges planetaris: canvi de marxes automàtic. Veure el canvi continu de marxa (no hi ha embragament i mantenim el règim de revolucions del motor).
7. Aplicació dels engranatges planetaris: cotxes híbrids i bicicleta elèctrica. Veure com podem aprofitar diferents fonts d'energia i sumar les seves potències: amb un motor elèctric i una manovella pujarem un pes i amb una bicicleta elèctrica damunt corrons i variant la resistència comprovarem l'ajuda del motor que se suma al nostre esforç.