TW
0

La Conselleria d'Educació va presentar ahir un projecte pioner a Espanya que pretén analitzar l'actual situació als centres educatius, mitjançant un concurs de convivència d'alumnes, mestres i pares

Redacció
Maó
Ahir dimarts, la Conselleria d'Educació del Govern balear va fer pública la convocatòria de la primera edició de "Gran Escola", un projecte pioner a l'Estat espanyol, que pretén analitzar l'actual situació del món educatiu des d'una vessant científica i alhora pedagògica, però sobretot, vivencial. Joan Coll, delegat territorial d'Educació a Menorca, en declaracions exclusives per al suplement "Xoc", va ressaltar la complexitat d'aquest projecte, que s'inspira en l'experiència conreada ja a Suècia, i que amb la metodologia d'un experiment social portarà a terme un gabinet de la UIB creat per a l'ocasió, i que permetrà fer una anàlisi exhaustiva dels principals conflictes existents dins les aules i durant les hores d'estudi a casa.

"Gran Escola" es presenta com un concurs de convivència de mestres, alumnes i pares que de manera voluntària es prestin a desplaçar-se i viure a Santa Eularieta, durant un temps no determinat. La instal·lació de càmeres fixes (algunes d'elles ocultes) i de micròfons arreu del casat i dels espais exteriors asseguraran el seguiment del grup durant les vint-i-quatre hores del dia. La intenció és determinar la situació que es viu avui a les aules a partir de l'observació dels participants, i saber definitivament on fallen els mestres, quins conflictes plantegen els alumnes i quina responsabilitat en tenen els pares.

Joan Coll va explicar que es necessiten perquè l'experiment tengui validesa científica, 50 alumnes, 25 pares i 7 mestres, que tot i perdre de manera absoluta la intimitat, contribuiran a millorar la societat per les conclusions que ajudaran a treure.

El projecte, que es presenta com un concurs de resistència, finalitzarà el dia que el darrer participant abandoni la casa. És per açò que tot i comptar amb un pressupost inicial de 18.000 euros, aquest es pot ampliar en funció de com transcorrin els esdeveniments a "Gran Escola".
Pel que fa als premis, se'n repartiran un per categoria. Al mestre finalista se li concediran dos mesos més de vacances l'any. A l'alumne finalista, l'aprovat amb notable de totes les assignatures de Secundària, i al progenitor finalista, un viatge al Carib i un recull de tots els articles sobre educació publicats a les Illes balears des del curs 1999-2000.

Més enllà del que suposa a nivell autonòmic, "Gran Escola" pretén ésser un estudi concloent que permeti prendre les mesures necessàries per resoldre tots i cadascun dels conflictes actuals en el món de l'educació. Serà a finals d'any quan es presentin les primeres conclusions de l'estudi. Podeu estar segurs que des del suplement "Xoc" en farem el seguiment.